Rusland roept gezant op matje

Moskou, 17 maart. Rusland heeft gisteren de Nederlandse ambassadeur in Rusland op het matje geroepen na de uitzetting van een Russische diplomaat uit Nederland. De Nederlandse gezant Jan Paul Dirkse moest bij het ministerie van Buitenlandse Zaken langskomen, meldde het Russische persbureau Interfax. Volgens Moskou zijn de diplomaat Nikolai Matvejev en zijn vrouw na aankomst op Schiphol vastgehouden, ondanks geldige visa. Zij zouden Nederland meteen hebben moeten verlaten. Matvejev wilde op de Russische ambassade gaan werken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontkent dat de diplomaat teruggestuurd is. Volgens een woordvoerder heeft een onervaren beambte bij de controle van de visa op Schiphol de hulp ingeroepen van een leidinggevende, omdat voor hem niet duidelijk was hoe de procedure was voor diplomaten die voor langere tijd komen. Nadat de zaak uitgezocht was en er excuses waren aangeboden voor de anderhalf uur vertraging, kon de Russische diplomaat Nederland gewoon in.