Ricco wint etappe in Tirreno-Adriatico

In de Italiaanse etappekoers Tirreno-Adriatico heeft Riccardo Ricco gisteren de derde etappe gewonnen. Bij Parijs-Nice, eveneens een wedstrijd die meetelt voor het ProTour-klassement, won de Oekraïner Jaroslav Popovitsj de vijfde etappe.

Bij de finish in het Italiaanse Macerata bleek Ricco na 200 kilometer iets sneller dan Alexandre Vinokoerov uit Kazachstan en Andreas Klöden uit Duitsland. Raborenner Thomas Dekker, vorig jaar winnaar van Tirreno-Adriatico, eindigde gisteren als achtste.

Op de lastige slotklim van de etappe van de Tirreno, die maar liefst vier keer moest worden bedwongen, hielden twintig renners de schade binnen de perken. Drie van hen waren afkomstig uit de Nederlandse Rabo-formatie. Naast Dekker ook Michael Boogerd en Oscar Freire.

Ploegleider Erik Breukink toonde zich tevreden. „Het was bemoedigend dat deze drie konden bij blijven. We gaan met een sterk stel de beslissende fase in.”

De Rus Alexander Arekejev behield de leiding in het algemeen klassement. Ricco klom naar de tweede plaats, op 21 seconden. Dekker staat 18e, op iets meer dan een halve minuut achterstand.

Popovitsj kwam in de vijfde etappe van Parijs-Nice alleen aan de finish. De renner van de Discovery-ploeg arriveerde na een solo van bijna 40 kilometer. De rit ging over 178 kilometer van Sorgues naar Manosque. De Italiaan Davide Rebellin behield de leiding in het algemeen klassement. Hij gaat vandaag met zes seconden voorsprong op de Spanjaard Alberto Contador de voorlaatste etappe in. De Italiaan finishte als achtste, op 14 seconden van de winnaar.

Eerder had Popovitsj met een demarrage een aantal medevluchters van zich afgeschud. Tot de leiders van dat moment behoorde de Nederlander Koos Moerenhout. In totaal maakte de Oekraïner 170 kilometer deel uit van de eerste groep. Aan de meet had hij niet meer dan 14 seconden voorsprong over. (ANP)