Plame spreekt zich uit

„Mijn naam is achteloos en roekeloos misbruikt door hoge functionarissen van het Witte Huis en van Buitenlandse Zaken.” Dat zei Valerie Plame, ex-geheim agent van de Amerikaanse CIA, gisteren tijdens een hoorzitting in het Congres waarin zij zich voor het eerst publiekelijk uitliet over de affaire die haar naam kreeg, plamegate.

In 2002 onderzocht Plame’s echtgenoot Joe Wilson het gerucht dat Saddam Hussein in Niger had geprobeerd uranium te kopen. Toen de regering zijn conclusie dat dit onwaarschijnlijk was negeerde, uitte Wilson openlijk kritiek. Daarop besloot het Witte Huis Wilson in diskrediet te brengen door te laten lekken dat Plame bij de CIA werkte op de afdeling die Wilson de opdracht had gegund. Niemand is voor het lekken veroordeeld; alleen Lewis Libby, topadviseur van vice-president Cheney, kreeg celstraf voor het afleggen van een valse verklaring.

Plame zei tijdens de hoorzitting dat ze door de affaire haar undercover-werk niet langer kan uitoefenen. Bovendien zal het volgens haar voor de CIA moeilijker geworden om spionnen te rekruteren, als die niet kunnen vertrouwen op hun eigen regering. Ze ontkende dat zij haar man de opdracht voor Niger had bezorgd.