Pimp de krimp

Niet alleen de stemming op de beurs kan snel omslaan, ook die van de beursdirecteur. Je zou deze week maar achter de knoppen zitten bij Euronext. Met een tevreden en instemmende blik lees je nog eenmaal de voorlopige jaarcijfers door die straks met de buitenwereld zullen worden gedeeld. De omzet voor het eerst door de grens van 1 miljard euro. De winst, hup, 50 procent omhoog. En ruim 140 bedrijven die in 2006 hun debuut maakten op de effectenmarkt en gezamenlijk meer dan 21 miljard euro aan nieuw kapitaal aantrokken. De week kan niet meer stuk.

En toen kwam er bericht uit Arnhem.

Akzo Nobel maakt zijn exit met zijn farmatak Organon, maar niet op de beurs. Het bedrijf wordt op de valreep, op de dag dat het prospectus zal verschijnen, verkocht aan een Amerikaanse concurrent. Dat betekent 11 miljard euro beurswaarde die Euronexts Amsterdamse afdeling misloopt.

En of dat niet genoeg is komt zakenbank NIBC vrijdag doodleuk met het bericht dat haar beursgang ook niet doorgaat. Opnieuw een slordige 2,5 miljard euro die niet verhandelbaar wordt op het Damrak.

Maar een moderne beursdirecteur heeft wel wat eelt op zijn ziel. In het regeerakkoord worden alle opties voor Schiphol opengelaten: privatiseren, onderhands verkopen, you name it. Maar één ding is zeker bij Balkenende IV: Schiphol gaat niet naar de beurs. De kans op een luchthaven van 4 à 5 miljard euro waarde op het koersenbord lijkt definitief verdwenen.

Vorig jaar zou de halfgeleiderdivisie van Philips naar de beurs gaan, maar sloeg het vlak voor het Damrak rechtsaf, naar de steeg van de durfinvesteerders. Weer een dikke 8 miljard minder.

Wie naar de statistieken kijkt van totale waarde op de beurs van Amsterdam, ziet een trend van achteruitgang. Eind 2005 stond er in Amsterdam voor 590 miljard euro aan aandelen genoteerd. Twee weken geleden kwam dat bedrag op hetzelfde niveau uit. Maar dat was wel met koersen die gemiddeld 12 procent hoger stonden.

Alleen al met geschrapte nieuwe toestroom heeft Amsterdam de afgelopen maanden 25 miljard aan bedrijvenwaarde misgelopen. De afgelopen dagen staan lagere koersen borg voor een minus van nog eens 10 miljard.

Het beste antwoord dat de beurs kan geven, is al gegeven: krachtenbundeling met een geestverwant. De overname van Euronext door de New York Stock Exchange heeft nu al zijn eerste meevaller. Organon wordt overgenomen door een bedrijf dat op de Amerikaanse beurs is genoteerd. Zo blijft het toch nog een beetje voor de Hollandse marktmeesters behouden.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester