Palestina wil in songfestival

De Palestijnen onderzoeken de mogelijkheid van deelname aan het Eurovisie Songfestival. Dit verklaarde Rolf Holmboe, een Deense diplomaat op de Westelijke Jordaanoever, tegenover het persbureau AP. De Denen ondersteunen de Palestijnen bij hun streven naar deelname aan het liedjesfestival. Twee culturele evenementenbureaus, het Deense Superflex en het Palestijnse Sabreen, hebben afgesproken gezamenlijk te gaan lobbyen bij lidstaten van de EU. De twee bureaus ondersteunen ook de Palestijnse omroep bij technische voorbereidingen. Het songfestival wordt uitgezonden in de Palestijnse gebieden en is daar erg populair.

Israël doet al jaren mee aan het Eurovisie Songfestival. Volgens diplomaat Holmboe kan Palestijnse deelname aan het songfestival helpen „een positief symbool van Palestijnse eenheid te scheppen, en het idee van samenwerking met Israël versterken”. De Deense vertegenwoordiging op de Westelijke Jordaanoever betaalt honderdveertigduizend dollar aan het project.

De twee evenementenbureaus gaan eerst de lidstaten van de EU polsen over Palestijnse deelname. Vervolgens organiseren ze een Palestijns songfestival. De winnaar daarvan zou deel moeten nemen aan het songfestival van 2008.

Bassem Abu Sumayah, een topmanager van de Palestijnse televisie, vindt het project erg lovenswaardig. „Dit idee komt de Palestijnen zeer ten goede”, verklaarde hij tegen het persbureau. „Het zet Palestina zowel politiek als cultureel gezien op de kaart.” (AP)