Nederlandse cricketers bij WK overklast

De Nederlandse cricketers zijn gisteren op het wereldkampioenschap in het Caraïbisch gebied met grote cijfers verslagen. De nederlaag tegen Zuid-Afrika kwam niet onverwacht. Het Nederlandse team verloor met 221 runs.

De nummer één van de wereld maakte in 40 overs liefst 353 runs, te danken aan slechts vier batsmen. Nederland kwam niet verder dan 132 voor het verlies van negen wickets. Ryan ten Doeschate, professional bij Essex in Engeland, onderscheidde zich met een knappe score van 57.

De Nederlandse bowlers schrokken erg van het Zuid-Afrikaanse slaggeweld bij het WK dat in zeven weken in de West-Indies wordt gehouden.

De Zuid-Afrikanen legden in hun innings, ingekort door de regen, een enorme productiviteit aan de dag. De Nederlanders begonnen overigens sterk in Warner Park op St Kitts. Wicketkeeper Jeroen Smits ving openingsbatsman AB de Villiers al na de tweede bal van HBS’er Billy Stelling uit.

De pret was van erg korte duur. Captain Graeme Smith (67), Jacques Kallis (128 not out), Herschelle Gibbs (72) en Mark Boucher (75 not out) voerden de productie razendsnel op met een schier eindeloze reeks vieren en zessen.

Gibbs schreef, voordat Eric Szwarczynski hem uitving op bowlen van aanvoerder Luuk van Troost, geschiedenis. Hij sloeg de bal in een enkele over, de gedenkwaardige dertigste van de wedstrijd, zes keer door de lucht over het touw het veld uit; 36 runs dus zonder te hoeven lopen. Niet eerder vertoond op een WK en pas twee keer eerder in topcricket. Daan van Bunge was de ongelukkige „aangever”.

De opmerkelijke prestatie van Gibbs overschaduwde de snelste half-century in het WK, van het slaghout van Boucher. Hij had er slechts 21 ballen voor nodig. Nederland stond vervolgens voor de onmogelijke opdracht bijna negen runs per over te maken. Dat was veel te veel gevraagd, al waagde Ten Doeschate een knappe poging. Hij sloeg onder meer 8 vieren en een zes. Tim de Leede ging na 21 runs uit. De pas 17-jarige Alexei Kervezee droeg 17 punten bij aan het uiteindelijk bescheiden maar niet onverdienstelijke totaal. (ANP)