Mugaba eist dat diplomaten zwijgen

President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft gisteren gedreigd buitenlandse diplomaten het land uit te wijzen die zijn harde optreden tegen de oppositie blijven bekritiseren.

„Zij die hun land hier willen vertegenwoordigen, moeten zich correct gedragen of we zullen hen uitwijzen”, zei Mugabe gistermiddag op een bijeenkomst van jongeren van zijn partij.

Eerder zei de president al, na een ontmoeting met zijn Tanzaniaanse ambtgenoot Jakaya Kikwete, dat critici van zijn regering wat hem betreft naar de hel kunnen lopen.

Aanleiding voor Mugaba’s jongste uitvallen is de buitenlandse verontwaardiging over de arrestatie, afgelopen zondag, en mishandeling van oppositieleider Morgan Tsvangirai van de Movement for Democratic Change (MDC). Gisteren kwam Tsvangirai uit het ziekenhuis waar hij werd behandeld voor de verwondingen die de politie hem had toegebracht.

Mugabe beschuldigt het buitenland ervan de oppositie aan te stoken. In zijn toespraak gisteren zei hij zijn minister van Buitenlandse Zaken te hebben opgedragen de diplomaten te herinneren aan het bestaan van de anti-oproer wet in Zimbabwe. „Wij vertellen de ambassadeurs van die landen (die kritiek uitoefenen) dat dit land geen deel uitmaakt van Europa. Zimbabwe behoort tot Afrika”, aldus Mugabe.

De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Emyr Jones Parry, heeft gisteren gevraagd om een bijeenkomst van de Veiligheidsraad teneinde geïnformeerd te worden over „de schokkende gebeurtenissen” in Zimbabwe. Volgens Parry wil Groot-Brittannië de repressie in Zimbabwe ook voorleggen aan de mensenrechtenraad van de VN in Genève.

De Verenigde Staten overwegen de bestaande sanctiemaatregelen tegen Zimbabwaanse functionarissen verder uit te breiden. (AFP)