Kwart aandelen ABN Amro in andere handen

Wat kan ABN Amro doen tegen de druk van de hedgefondsen? De handel in de bankaandelen is intens. Speculaties steken de kop op over extra dividend en verkoop van (kleinere) dochters.

ABN Amro heeft een kwart van haar aandelen van eigenaar zien wisselen sinds hedgefonds TCI ruim drie weken geleden in een open brief vroeg om opsplitsing of verkoop van de bank. Wie de kopers en verkopers zijn, is onduidelijk. Sinds 21 februari, de dag van openbaarmaking van de brief, zijn op Euronext meer dan 500 miljoen aandelen van ABN Amro verhandeld, ruim 27 procent van het kapitaal. De kooplust heeft er sindsdien voor gezorgd dat de koers van de bank het stelselmatig beter doet dan de beursgraadmeter.

Kenners in de financiële wereld opperen dat de omzetten worden gedreven door speculatieve beleggers zoals hedgefondsen. TCI blokkeerde twee jaar geleden een fusie van Deutsche Börse met de Londens beurs en forceerde een beleggersvriendelijk beleid, met inkoop van aandelen door de Duitse beurs.

Het enige hedgefonds dat na TCI met vergelijkbare eisen publiciteit heeft gezocht is Tosca, maar dat bleek een bekende van ABN Amro. Tosca refereerde in zijn brief aan een ‘entre deux’ ontbijt met ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink. TCI en Tosca zeggen elk 20 miljoen aandelen ABN Amro te hebben, een belang van ruim 1 procent.

Een van de nieuwe namen die op de financiële markten de ronde doen is die van Algebris, een hedgefonds in Londen, dat net als Tosca graag posities inneemt in aandelen uit de financiële sector. Algebris is in het zadel geholpen met steun van TCI-oprichter Chris Hohn.

Binnen ABN Amro wordt inmiddels met enige zorg gekeken naar Tweedy Browne, een vermogensbeheerder in New York. Volgens een lijst van het Britse persbureau Reuters bezit Tweedy Browne een half procent van de ABN Amro-aandelen. De vermogensbeheerder is ook aandeelhouder bij Stork, dat onder vuur ligt van twee hedgefondsen, maar mengde zich daar niet publiekelijk in de opsplitsingdiscussie. Tweedy Browne is geen afzijdige belegger. Tweedy Browne klaagde als aandeelhouder van een Britse krantenuitgever over een als anti-Amerikaans ervaren hoofdartikel. De geldbeheerder speelde tevens een rol in de beleggersopstand tegen Conrad Black bij de Canadese uitgever Hollinger.

ABN Amro moet uiterlijk 28 maart de agenda van haar aandeelhoudersvergadering op 26 april publiceren. TCI en Tosca willen dat hun voorstellen, zoals opsplitsing en verkoop, op die vergadering besproken worden. De bank heeft nog altijd geen antwoord geformuleerd op de brieven. Verwacht wordt dat dit pas zal gebeuren met het publiceren van de agenda.

Op 11 april is Groenink uitgenodigd op een hoorzitting van de vaste kamercommissie van Financiën, die informatie verzamelt over de rol van hedgefondsen.

Op 15 mei komen de aandeelhouders van Royal Dutch Shell bijeen, waar de opmerkelijke benoeming van Groenink als commissaris ter tafel komt. Uit de aanstellingsbrief voor commissarissen die Shell afgelopen week bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC deponeerde blijkt dat een Shell-commissariaat 30 dagen per jaar kost. Het tijdsbeslag omvat aanwezigheid op de aandeelhoudersvergadering plus ongeveer acht commissarissenvergaderingen, schrijft president-commissaris Jorma Ollila. Verder gaan de commissarissen jaarlijks bij een Shell-vestiging op bezoek en kosten de vergaderingen voorbereidingstijd en reistijd.

Dertig dagen is veel voor een topman, zeker voor één die momenteel onder vuur ligt. Het gevecht met TCI kan snel afgelopen zijn, als TCI te weinig steun krijgt. Maar hedgefondsen geven niet snel op. Deze week bleek de assertiviteit van TCI nog eens toen het een brief stuurde aan het Japanse Electric Power Development waarin het eist dat de aandeelhouders eind maart mogen stemmen over een dividend van 100 yen per aandeel in plaats van de geplande 30 yen. TCI heeft een belang van 9,9 procent in het bedrijf.

De uitkering van extra dividend is in de internationale media genoemd als één van de opties die ABN Amro onderzoekt om aandeelhouders tevreden te stellen. De bank heeft voldoende geld om een soort speciaal dividend uit te betalen.

Het zwijgen van ABN Amro zorgt ervoor dat speculaties over de reactie van de bank de kop opsteken. Behalve het speciale dividend wordt er al langer in kringen van analisten gesproken over het afstoten van de activiteiten in de Verenigde Staten of Brazilië, twee van de vier thuismarkten van ABN Amro. De twee andere zijn Nederland en Italië. Ook over kleine verkopen wordt druk gespeculeerd. Reuters berichtte dat, volgens anonieme bronnen, ABN Amro zou overwegen om activiteiten in Saoedi-Arabië, Ecuador en Mexico af te stoten. De opbrengst? Voor de aandeelhouders.

    • Menno Tamminga
    • Heleen de Graaf