Juristen Pakistan in nieuw protest om rechter

De Pakistaanse politie heeft gisteren met traangas, wapenstok en rubberkogels gereageerd op een demonstratie in Islamabad tegen de schorsing van opperrechter Iftikhar Chaudhry. Aan de vooravond van het protest werden tientallen activisten opgepakt in Islamabad en de satellietstad Rawalpindi, en zeker 200 in Lahore.

President Pervez Musharraf zette Chaudhry een week geleden om onduidelijke redenen op non-actief. Daarop ontstonden door het hele land stakingen van juristen, die, evenals de politieke oppositie, denken dat Musharraf politieke motieven had voor de schorsing. Chaudhry heeft in het verleden opheldering gevraagd in politiek gevoelige zaken als de verdwijning van honderden personen, die door de geheime dienst zouden worden vastgehouden. Gisteren moest Chaudhry voor de tweede keer achter gesloten deuren voorkomen bij de Hoge Juridische Raad, die de beschuldiging van machtsmisbruik moet toetsen.

De politie en paramilitairen hadden gisteren de wegen naar het Hooggerechtsgebouw in Islamabad afgezet met kordons en prikkeldraad. Een ongebruikelijke combinatie van juristen en aanhangers van de islamitisch-fundamentalistische alliantie MMA wist toch het gebouw te bereiken. Zij gooiden stenen naar de politie toen die probeerde ze te verdrijven. Een van de arrestanten was MMA-leider Qazi Hussain Ahmed. Ook in Lahore, Karachi, Peshawar en Multan gingen honderden demonstranten de straat op en werden arrestaties verricht. Dinsdag werden al honderden juristen en oppositieleden opgepakt.

Het televisiestation Geo, dat veel aandacht aan de zaak heeft besteed, werd donderdagavond tijdelijk uit de lucht gehaald. Eerder in de week gebeurde dat ook al, toen de zender beelden van door de politie tot bloedens toe geslagen juristen had uitgezonden. Ook het televisiestation Aaj werd toen tijdelijk op zwart gezet. De politie heeft vrijdag een inval gedaan op de redactie van Geo, en daarbij volgens de hoofdredacteur journalisten in elkaar geslagen, traangas gebruikt en vernielingen aangericht. De minister van Informatie heeft het optreden veroordeeld en maatregelen beloofd.

De Pakistaanse orde van advocaten en mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen tot een openbaar proces. Volgens Human Rights Watch zijn Chaudhry’s advocaten niet ingelicht over de beschuldigingen en mogen zij hun cliënt niet ontmoeten.

President Musharraf heeft donderdag gezegd zich niet te zullen mengen in de overwegingen van de Hoge Juridische Raad, en haar oordeel te zullen respecteren. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei bij monde van een woordvoerder „zich grote zorgen te maken” over de zaak en heeft opgeroepen tot „een transparante afhandeling”. (AP, Reuters)