Investering Maxeda is terugverdiend

De private-equityfinanciers die tweeëneenhalf jaar geleden voor 1,6 miljard euro detailhandelsgigant VendexKBB (Bijenkorf, Hema, V&D) kochten, hebben hun investering inmiddels meer dan volledig terugverdiend.

Dat blijkt uit cijfers die het Britse beleggingsfonds SVG Capital deze week bekend heeft gemaakt.

De eigenaren van VendexKBB, die de naam van het concern hebben omgedoopt tot Maxeda, kunnen de opbrengst op hun investering nog aanzienlijk verhogen, omdat zij tot nu geen aandelen van Maxeda hebben verkocht. De (gedeeltelijke) verkoop van aandelen is de gebruikelijke manier waarop private-equity beheerders hun hoge rendement maken.

SVG Capital is via een belegging in de fondsen van private-equityfinancier Permira aandeelhouder van Maxeda. De andere grootaandeelhouders van Maxeda zijn Alpinvest, Cinven en KKR.

SVG heeft de kostprijs van zijn investering in Maxeda vooruitlopend op een uitkering aan de aandeelhouders verlaagd tot ruim 1 miljoen pond (ruim 1,7 miljoen euro). SVG geeft zijn investering in Maxeda op dit moment een waarde van 22 miljoen pond (32 miljoen euro).

Financieel directeur Ronald van der Mark van Maxeda prees afgelopen week op een congres de rol van private equity. „Het geeft meer focus en ambitie. Er kunnen snel beslissingen worden genomen. Dat gebeurt op basis van rationele en niet op politieke gronden. Er wordt gekeken naar waarde en niet naar hobby’s. Het feit dat het topmanagement aandeelhouder is werkt ook goed.”

Maxeda heeft onder de nieuwe eigenaren onder meer het meeste vastgoed verkocht. Over het per eind januari 2007 afgesloten boekjaar boekte het concern ruim vijf procent meer omzet (bijna 4 miljard euro), meer voltijdbanen (plus 2 procent naar 23.845) en hogere winstmarges. Het bedrijf publiceert geen nettowinstbedrag. Maxeda verwacht dat de „gunstige economische omstandigheden” van 2006 zullen aanhouden.

    • Menno Tamminga