Interview Han Noten

Met grote verbijstering las ik Han Notens politieke schets van de Weimarrepubliek (Zaterdags Bijvoegsel NRC Handelsblad, 10 maart). Ebert is het regeren niet onmogelijk gemaakt door links - Ebert heeft nooit met links willen regeren.

Nadat hij door de uiteenvallende rijksregering tot Rijkskanselier benoemd was, en door de revolutionaire Duitse arbeidersmassa`s tot Volksbeauftragter, besloten Ebert en Noske het geweer te richten op de massa`s, en duizenden van hun eigen aanhangers om te laten brengen, met als dieptepunt de moord op Rosa Luxemburg en Karl Liebknecht.

Daarbij huurden ze graag de hulp in van de proto-nazistische Freikorps - doodseskaders zouden we nu zeggen.

Analoog aan de PvdA-traditie om ex-CPN`ers en SP`ers aan te vallen op hun (verleden) sympathieën, wil ik hierbij de heer Noten uitnodigen zich te verantwoorden voor het bloed waarin zijn Duitse Genossen de Weimarrepubliek hebben opgericht.

De implicatie uit zijn vergelijking tussen Weimar toen en Nederland nu - dat de SP geen regeringsverantwoordelijkheid wilde dragen - is de zoveelste duit in het zakje om de ware toedracht rond de informatiebesprekingen tussen SP, PvdA en CDA te verdraaien: een eigentijdse versie van de dolkstootlegende.

De onophoudelijke demonisering door PvdA`ers van de SP als `ultra-linkse` partij en als ongeschikt te regeren, geeft eerder aan dat het de PvdA is, net als Ebert destijds, die weigert om met links te regeren en niet andersom. Men denke alleen maar aan het `kopje koffie` van Femke Halsema.

Kortom: het aloude linkse adagium van de sociaal-democratie als verrader van de arbeidersklasse wordt weer eens bevestigd.

    • Daniël Tuijnman