Heet pak

Nathalie Wouters van www.spunk.nl sprak met meisjes die in een dierenpak werken

Fleur (19) gaat al vijf jaar door het leven als eend. „Ik werk bij speelparadijs Play City in Barendrecht, waar ik een retedikke eend ben. Het is de bedoeling dat ik de kinderen vermaak door met ze te dansen in de kinderdisco, op Kabouter Plop en zo. Het leukste is dat ze je gezicht niet kunnen zien. Dan kun je net even wat dommer doen dan je normaal zou durven. Voor eventjes ben je de belangrijkste van de zaal en dat is natuurlijk leuk. De kinderen aanbidden je, ze willen je altijd gelijk vasthouden en met je op de foto. Er hangen altijd wel een paar kinderen aan je arm of aan de zijkant van je voeten. De kinderen zijn altijd heel benieuwd wie er in het pak zit, soms proberen ze naar binnen te kijken en gillen ze ineens keihard: ‘Mevrouw! Ik zie je!!!’ Als je even later uit je pak en met je rode kop achter de bar even wat gaat drinken, dan kijken ze je aan van ‘aaaah, zij was het!’

„Maar soms is het ook minder leuk. Dan zijn de kinderen heel wild en trekken ze aan je en dan valt je kop er bijna af. Sommige kinderen vinden het ook erg leuk om aan je staart te trekken. Gelukkig weet ik inmiddels wel hoe ik m’n evenwicht moet bewaren. De opening in de mond van de eend vinden ze ook erg interessant, ze proberen er vaak ballen uit de ballenbak in te gooien. Heel vervelend. Het is ook nog eens bloedheet, je zweet als een malle. Sommige kinderen gaan ook janken omdat ze bang zijn, heerlijk is dat. In het pak ben ik natuurlijk heel groot en dik en als je ze dan wilt aanraken, gaan ze keihard janken, zeker de kleintjes. Op de één of andere manier lig ik dan in een scheur.”

Joanna (21) doet al een paar jaar promotiewerk, wat meestal inhoudt dat ze flyers staat uit te delen aan ongeïnteresseerde voorbijgangers op winderige pleinen. Maar wanneer de hamsterweken aanbreken in de Albert Heijn transformeert ze tot een gezellige hamster die de koelafdeling verwarmt met haar aanwezigheid. „Vooral de kinderen vinden me natuurlijk geweldig. Het leukste is wanneer ze op je af rennen om je een dikke knuffel te geven. Sommige reacties zijn minder enthousiast, sommige kids zijn bang. Dan kijken ze je heel verbaasd aan en barsten ze in huilen uit. Maar er zijn ook vervelende kinderen die zin hebben in een grapje. Die trekken dan aan m’n staart. Bij een collegatje is een keer keihard de kop eraf gerukt! Ik krijg hiervoor trouwens ook meer betaald dan voor gewoon promotiewerk omdat het zo zwaar is. Je moet om de drie kwartier wel even pauze nemen, omdat het veel te heet is in je pak.”

Chantal (19) werkt al zo’n drie jaar als muis voor kinderkledingwinkel Villa Happ en maak wel degelijk gebruik van de macht die ze heeft in haar kostuum. „Ik had op internet eens een leuk meisje leren kennen dat het nichtje van een vriendin van me bleek te zijn. Toen ik een keer op straat aan het werk was als muis kwam ik ineens die vriendin van me tegen, mét dat nichtje. Toen ik met m’n vriendin stond te praten kon ik het meisje lekker observeren, want ze wist toch niet dat ik het was. Later heb ik haar op MSN wel verteld dat ik de muis was, dat was heel grappig. Je kunt in een pak sowieso erg goed flirten. Ik kan iedereen overal vastpakken! Want als muis kom je natuurlijk overal mee weg. Maar een telefoonnummer heb ik nog nooit gescoord. Je mag namelijk niet praten in je pak.”

    • Nathalie Wouters