Fats Navarro: The Small Group Sessions

Fats Navarro

Fats Navarro:The Small Group Sessions(Brilliant Records 8525, 3 cd-box)

Dat hij nooit zo’n grote naam werd als Dizzy Gillespie en Miles Davis is te wijten aan zijn korte leven (1923-1950). Hij maakte alleen platen voor de ‘indies’ van toen (Savoy, Dial en Prestige) en die hadden het geld noch de fantasie om hem eens luxe te etaleren. Dat de vette kopertoon van trompettist Fats Navarro toch niet werd vergeten was te danken aan zijn navolgers Clifford Brown en Lee Morgan, inmiddels ook al eeuwen dood. Op de The Small Group Sessions is alles verzameld wat Navarro in de jaren 1946-1949 in klein verband in de studio maakte. Tijdens sessions op zijn naam maar ook als sideman van de pianisten Tadd Dameron en Bud Powell, drummer Kenny Clarke en de saxofonisten Eddie ‘Lockjaw’ Davis en Coleman Hawkins. In totaal 65 stukken die voor het merendeel heel behoorlijk zijn gereproduceerd. Dat het inlegvel van deze budget-box niet feilloos is, is jammer, maar met behulp van internet (Fats Navarro discography) vindt men snel de juiste gegevens.

FRANS VAN LEEUWEN

    • Frans van Leeuwen