Dotterblind

De Amerikaanse cardioloog dr. John McLean heeft bij zeker 25 hartpatiënten ten onrechte een stent geplaatst tijdens een dotteringreep, zegt de directie van het Peninsula Regional Medical Center in Salisbury in de Amerikaanse staat Maryland. Nadat dat bekend werd, diende de cardioloog zijn ontslag in ‘vanwege gezichtsproblemen’. Hij heeft, zegt de 55-jarige arts zelf, röntgenbeelden verkeerd geïnterpreteerd. De onderzoekscommissie suggereert echter dat McLean onnodige, dure procedures bij niet zo zieke patiënten uitvoerde.

The Salisbury Daily Times beschreef hoe een anonieme tip in de ideeënbus van het ziekenhuis tot een onderzoek leidde. De geneesheer-directeur van het ziekenhuis stelt dat McLean dotterprocedures uitvoerde en stents liet plaatsen bij patiënten met slagaders die voor 35 tot 60 procent waren afgesloten. Terwijl het American College of Cardiology adviseert om dat pas te doen als vaten voor meer dan 70% dicht zitten. Het toepassen van stents is niet zonder gevaar. Maar het ziekenhuis zegt dat nog geen van de 50- tot 70-jarige patiënten er last van heeft gehad.

    • Wim Köhler