Dood Britse soldaat in Irak ‘misdadig’

De dood van een Britse soldaat in Irak in 2003 als gevolg van een aanval die per vergissing werd uitgevoerd door een Amerikaans A-10 antitankvliegtuig – zogeheten ‘friendly fire’ – was „misdadig”. Een Britse rechter-commissaris oordeelde gisteren dat er voor de aanval, in de buurt van de Zuid-Iraakse stad Basra in de eerste week na de Brits-Amerikaanse invasie, „geen wettige reden was”. Volgens rechter Andrew Walker waren de Amerikaanse vliegtuigen niet in gevaar en kon er dus geen sprake zijn van zelfverdediging.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken zei in een reactie de conclusie van Walker niet te delen. „Er was sprake van een vreselijk drama, een ongelukkige samenloop van omstandigheden die heeft geleid tot de acties die resulteerden in de dood van een individu in oorlogstijd.” Eigen onderzoek heeft volgens Washington de beide piloten vrijgepleit.

De Britse rechter-commissaris heeft de Amerikaanse autoriteiten er herhaaldelijk van beschuldigd zijn onderzoek tegen te werken. Amerikanen mochten niet getuigen en Washington weigerde een video-opname van het incident beschikbaar te stellen. Uit woede daarover legde de rechter-commissaris zelfs tijdelijk zijn onderzoek stil. Over de video-opname ontstond vorige maand ophef in Groot-Brittannië toen de boulevardkrant The Sun bleek te beschikken over een kopie. Op de video is te volgen hoe de Amerikaanse piloten een Britse konvooi aanzien voor vijandige voertuigen waarop zich raketten bevinden. Ze schieten en als blijkt dat het om een „blue-on-blue” (vuur op bondgenoten) zou kunnen gaan, reageren de piloten geschokt. Eén van hen zegt: „We’re in jail, dude”.

Het Britse ministerie van Defensie zal de bevindingen van de onderzoeksrechter nader bestuderen. Maar dat zal geen juridische gevolgen hebben. (Reuters, AP)