De wiskundemeisjes en andere Dutch bloggies

De Dutch Bloggies worden op 20 maart uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor Nederlandse webloggers. Zowel internetgebruikers als juryleden hebben een stem in wie een Bloggie krijgt. Marie-José Klaver sprak met drie vrouwelijke genomineerden

MEISJEVANDESLIJTERIJ: Petra de Boevere Foto Evelyne Jacq Europa, Nederland, Breskens, 10-03-2007 Petra de Boevere, maker van de weblog 'meisje van de slijterij' Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Het meisje van de slijterij

www.meisjevandeslijterij.nl

Genomineerd in de categorie ‘beste corporate weblog’.

Toen Petra de Boevere, eigenaar van slijterij De vuurtoren in Breskens, een paar jaar geleden begon met webloggen, deed ze dat anoniem. „Ik had toch wat drempelvrees”, zegt ze. Nadat ze werd genomineerd voor ‘Slijter van het jaar’ besloot ze uit de anonimiteit te treden en op haar weblog een link naar de site van haar winkel aan te brengen. De volgende stap was een foto van haar zelf op haar blog. Inmiddels is De Boevere (40) een bekende verschijning in de blogosfeer. Ze staat bekend als een van de beste zakelijke webloggers van Nederland. Marketeers gebruiken haar weblog, genoemd naar een voorstelling van Herman Finkers, als case study om aan te tonen hoe een weblog kan bijdragen aan het verhogen van de naamsbekendheid en de omzet van een bedrijf. De drempelvrees is verdwenen. De Boevere is een echte virtuele netwerker geworden. Ze heeft inmiddels een tweede weblog over drank, Drinkblog geheten, een webwinkel en is actief op Hyves en YouTube. „De kracht van webloggen is dat het ook effect heeft op de offline wereld”, zegt De Boevere. „Mijn winkel trekt nu ook klanten uit andere delen van het land. Daarnaast heb ik veel mensen leren kennen die ook webloggen. In Breskens kent trouwens niemand me van mijn weblog. Webloggen lijkt toch nog vooral een randstedelijk fenomeen.”

Wiskundemeisjes

www.wiskundemeisjes.nl

Genomineerd in de categorieën ‘beste weblog’, ‘best geschreven weblog’ en ‘beste themaweblog’

Ionica Smeets en Jeanine Daems zijn vorig jaar begonnen met hun weblog Wiskundemeisjes en nu al genomineerd in drie categorieën van de Dutch Bloggies. Toch zijn ze geen gedoodverfde winnaars. Op weblog Bright rekenden Smeets (27) en Daems (26), beide promovendi in de wiskunde aan de Universiteit Leiden, uit dat ze een kans van één op de tweeduizend hebben op een prijs. De promovendi zijn ongeveer een jaar geleden, op pi-dag, met hun weblog begonnen. Pi-dag valt op 14 maart, in de Amerikaanse datumnotering geschreven als 3/14, wat lijkt op het begin van pi: 3,14. In hun eerste blogposting citeren Smeets en Daems enkele pi-gedichten. In het reactiepaneel volgen er nog meer. Wiskundemeisjes, dat ongeveer 1.300 lezers per dag trekt, is een gevarieerd weblog, dat ook geschikt is voor lezers die geen wetenschappelijke mathematische kennis hebben. De auteurs schrijven regelmatig een korte biografie van een favoriete wiskundige en doorspekken hun postings met voorbeelden uit de alledaagse werkelijkheid (achtbanen, tegelmozaïeken) en populaire cultuur (Homer Simpson, Calvin & Hobbes).

Ze ontleden gedichten en leggen in een posting op Valentijnsdag uit waarom de vergelijking ‘uniek als priemgetallen’ in een liefdesgedicht van Ingmar Heytze niet klopt en verklappen dat wiskundemeisjes zich door de mathematisch correcte vergelijking ‘uniek als een ontbinding in priemfactoren’ wel gevleid zouden voelen. „Op ons weblog houden we ons bezig met de leuke dingen van de wiskunde”, zegt Smeets. „We willen laten zien dat de wiskunde veel verschillende kanten heeft.”

Superkuiken

superkuiken.web-log.nl

Genomineerd in de categorie ‘beste weblog’

De schrijfster van het pro-anorexia weblog, alleen bekend onder haar e-mailnaam Starvation19, zegde toe om mee te werken aan een interview per e-mail voor de krant, maar liet na het bericht met vragen niets meer van zich horen. Ook haar weblog, dat werd gehost door de site Web-log.nl van Ilse Media, is inmiddels uit de lucht. In het reglement van de Dutch Bloggies staat dat een weblog ten tijde van de nominatie online moet staan, dus Starvation19 maakt formeel gezien nog een kans op een award.

De nominatie van Superkuiken, geschreven door iemand die lijdt aan de ziekte anorexia nervosa, was zeer omstreden. De organisatie van de Dutch Bloggies had moeite met de nominatie en verklaarde meteen dat ze afstand neemt van de inhoud van het weblog, waarop anorexia als nastrevenswaardige levensstijl wordt aangeprezen.

Het pro-ana blog is genomineerd door jurylid Wim Noordhoek, radiomaker en journalist bij de VPRO. Op zijn eigen weblog legt Noordhoek uit waarom hij Superkuiken genomineerd heeft. ‘Je wordt er tamelijk beroerd van, maar je leert heel wat. De bezoeker moet zelf zijn of haar conclusies maar trekken. Niks erger dan de kop in het zand’, aldus Noordhoek, die benadrukt dat hij het met de strekking van Superkuiken, waarop allerlei methoden worden beschreven om zo weinig mogelijk te eten, oneens is.

De Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa is het met Noordhoek eens. Ze beschouwt het bestaan van pro-anorexia weblogs als een maatschappelijk probleem, maar ontkennen dat ze bestaan heeft geen zin. Potentiële lezers waarschuwen voor de gevaren van anorexia en hen voorzien van correcte informatie over de eetstoornis, die inmiddels als psychiatrische ziekte wordt beschouwd, is volgens de stichting een betere methode om pro-ana sites te bestrijden.

Enkele andere genomineerden voor de Dutch Bloggies 2007:

In de categorie Beste Weblog: Geenstijl, Retecool, Spunk en Kladblog.com

In de categorie Best geschreven weblog: The Sellotape Files van Leven &cetera en Boeken-illustratrice Eliane Duvekot

In de categorie Beste Corporate Weblog: Next.log en Molblog

De Dutch Bloggies worden uitgereikt op 20 maart 2007 in het Atrium (Stadhuis) van Den Haag vanaf 18.30. Iedereen is welkom en de toegang is gratis
    • Marie-José Klaver