De welvaart giert door ons land

Wie vastberaden aan de slag wil gaan om meerdere miljoenen euro bijeen te sprokkelen, moet eerst maar eens denken aan het aanzienlijke vermogen waarover hij nu of over enige tijd beschikt. U beseft waarschijnlijk niet dat u al het eerste miljoen in de zak heeft zitten, net als miljoenen andere Nederlanders. De welvaart giert door ons land. En dat dankzij de AOW, de collectieve (via werkgevers) of zelf afgesloten ouderdomspensioenen, de overwaarde in eigen huizen, eventuele erfenissen, spaargelden, beleggingen in aandelen, uitkeringen van levensverzekeringen en overige vermogensbestanddelen.

1Neem de AOW. Een alleenstaande die in 2007 65 jaar wordt en van zijn 15de tot zijn 65ste verzekerd was voor de AOW, ontvangt het volledige pensioen van afgerond 12.000 euro bruto per jaar. Zelfs wanneer hij of zij nooit een cent premie betaalde. Dus gratis, bij wijze van spreken.

Stel dat je 85 jaar wordt en nu nog twintig jaar voor de boeg hebt, dan ontvang je minimaal 240.000 euro AOW; 20 maal 12.000. In werkelijkheid ligt dit bedrag hoger, omdat de AOW regelmatig iets wordt opgetrokken, veronderstellen we. Laten we het totale bedrag aan AOW houden op een kwart miljoen euro, ruim een half miljoen gulden. Voor een (echt)paar dat de AOW voor gehuwden ontvangt, komt de oogst na twintig jaar uit op circa 350.000 euro.

2Voor een alleenstaande veertiger zit er meer in het vat. Zijn of haar AOW gaat pas in over vijfentwintig jaar, in 2032, tijdens het kabinet-Balkenende XI. Hoe de wereld er dan uitziet, weet geen mens. Laten we aannemen (je moet érgens van uitgaan) dat er nog steeds een overheidspensioen bestaat. Dat stijgt vanaf nu elk jaar met 1 procent. Daardoor groeit de huidige 12.000 euro voor alleenstaanden aan tot bijna 15.500 euro. Na zijn pensionering volgen na 2032 twintig jaar uitkeringen, veronderstellen we. Het totale bedrag aan AOW komt dan op minimaal 310.000 euro. Voor een (echt)paar groeit hun huidige 16.621 euro aan tot ruim 21.000 euro en minimaal 426.000 euro in totaal.

3Een over hoeveel beschikt een pasgeboren baby, die in 2072 aan zijn lange rust begint? De alleenstaanden-AOW bedraagt dan 23.000 euro per jaar. In totaal dus minimaal 460.000 euro; 20 maal 23.000.

4Niet iedereen is het met deze prognose eens. Een geopperd bezwaar is dat je niet over je AOW-vermogen kan beschikken. Dat is waar. Het is geen eigen geld, maar een aanspraak op een wettelijke, gegarandeerde uitkering van de overheid, die je ontvangt zolang je in leven bent. Ook wanneer de 95 jaar haalt, of 105 jaar. En je moet er belasting over betalen, waardoor er netto minder overblijft. Maar de AOW is desondanks een prettig vooruitzicht. De stipte Sociale Verzekeringsbank (www.svb.nl) regelt alles voor je. Bovendien moet je dit zien in samenhang met andere delen van je vermogen.

Dan kom je makkelijk aan je eerste miljoen euro.

Adriaan Hiele

Adriaan Hiele heeft besloten te stoppen met zijn column op deze pagina. Dit is de eerste aflevering van een nieuwe rubriek: hoe maakt u van uw eerste miljoen het tweede?

    • Adriaan Hiele