Cynisch

Nooit gedacht dat het bij Ajax nog eens tot een stammenstrijd zou komen. In de jaren van de ‘kabel’ hebben ze bij de Koninklijke van de polder ellende genoeg gekend, zou je denken. Spelers en bestuur. De broertjes De Boer hebben verschrikkelijk moeten slikken om de heren Davids, Kluivert en Reiziger enigszins tot bedaren te laten komen. Vooral Ronald had het zwaar. Zo zwaar dat Glasgow Rangers hem op een dag toelachte als het paradijs. Een stilist in Schotland? Dat is hetzelfde als een mooie droom op krukken.

Volgens de laatste berichten waart er bij Ajax weer een zwart schaap rond. Gek genoeg: ook een stilist. Kenneth Perez is in ongenade gevallen. De routiniers Jaap Stam en Edgar Davids hebben de nummer 10 – die van coach Henk ten Cate alleen op 11 mag spelen – onverkort laten weten dat hij het schurft heeft. En dus ongewenst is in de groep. De ouderling John Heitinga was er als de kippen bij om zich te voegen naar het misbaar van de routiniers. Heitinga waant zich in zijn plattelandse hersenschimmen al járen routinier van Europa. Is hij niet de artistieke vader van Ronaldinho?

Ik herinner me Kenneth Perez van bij AZ. Mooie voetballer, mooie man. Ook nog welbespraakt. Je zou hopen dat hij een dubbele nationaliteit heeft. Er zat iets van gif in het beestje, maar altijd ondergeschikt aan het ideaal van schoonheid. Ondergeschikt aan traptechniek, aan de combinatie, aan de flitsende beweging. Hij was ook nog een van de weinige spelers van AZ die wist dat je wijn uit een glas drinkt, niet aan de fles. Dat is inmiddels anders, met die twee Belgen, maar ook nu durf ik te betwijfelen of De Cler, Jaliens en Koevermans wel zo ver zijn. De Zeeuw zeker niet.

Kenneth werd op handen gedragen door de media. Al was het maar omdat hij een zin kon formuleren en niet in gehakt stro praatte. In literaire mondigheid overtroeft hij al jaren Jaap Stam en Edgar Davids. Nou, de prijs voor dàt talent betaal je cash bij Ajax. Waar beroepshakkelaars de dienst uitmaken. Waar swing en timbre nooit verder mogen komen dan de wreef.

De wreef van John Heitinga.

Dat Perez doodongelukkig was bij Ajax bleek enige tijd geleden toen hij een assistent-scheidsrechter toespuugde dat hij een kankerneger was. Dat verwacht je niet van de altijd zo superbeleefde Kenneth. ‘Blinde tyfushond’ had nog gekund, maar een seigneur als Perez spreekt geen sukkel langs de zijlijn aan op zijn huidskleur. Dat wist deze instant-toeter ook wel, achteraf. Nog vóór de schorsing, kwam hij met een excuusbrief. Een vergissing: Ajax is allergisch voor excuses. Bestuur en spelers willen benaderd worden als eilandbewoners. Met eigen wetten, eigen luxe, eigen gerechtigheid. Een boertje uit Alkmaar, ook nog Deen, kan deze orde niet verstoren.

Er is een nieuwe Ajax-factor bijgekomen: Henk ten Cate. Ofschoon zelf niet eens orthodox zwart: een rasneger. Ook al zei hij dat niet met zoveel woorden, Henk bulkte destijds van sympathie voor de kabel. Hij wou wat graag inspirator, ventilator en administrator van de onvrede van de donkere jongens zijn. Het is hem niet zo aan te zien, maar Ten Cate lijdt hevig aan het martelaarssyndroom. Een ‘kankerneger’ komt er überhaupt bij hem niet meer in. Van vergevingsgezindheid komt steeds meer razernij, zou Hans van Mierlo zeggen.

En Hans heeft altijd gelijk.

Hoe moet het nu verder met Kenneth Perez? Wesley Sneijder heeft al gezegd: „Of hij eruit, of ik.” Dan kun je het schudden, als Deen bij Ajax. Wesley mag een lichtjes gebogen dwerg zijn, zonder noemenswaardig kapsel zowaar, hij is wel de fanfare van de polder. Utrechter in Amsterdam, en toch van de wereld. Ja zelfs van De Telegraaf. Hoger kun je in de trog van Geert Wilders niet komen. Ook niet als Ajacied.

Exit Kenneth Perez.

Wat mij zo verbaast, is de onuitputtelijkheid van de Ajax-arrogantie. Weliswaar gecoiffeerd door de jezuïet Martin van Geel, maar dat mag in een beschaafde wereld toch niet helpen. Juist niet. Who the fuck is Ajax nog? Het kan niet eens winnen van Heerenveen. Het schuttert in Europa als prehistorie. Het heeft geen stempel, geen hart, geen cultuur meer. Het is alleen nog lawaai. Hysterie in een gevoel van verongelijking.

Kenneth Perez heet te cynisch en te oncollegiaal te zijn voor Ajax. O, ja? In Venlo zijn ze meer gewend. Cynisch en oncollegiaal, was dat niet, decennialang, het merk Ajax? Zelfs Louis van Gaal vond het daarom wel leuk om Ajacied en Amsterdammer te worden. Althans, hij deed alsof.

    • Hugo Camps