Cocaboeren zijn boos op Coca-Cola

LA PAZ, 17 maart. Boliviaanse cocaboeren zijn de strijd aangegaan met het Amerikaanse drankconcern Coca Cola. De boeren in het Zuid-Amerikaanse land willen dat het bedrijf het woord coca uit zijn naam schrapt. Een commissie van de coca-industrie vindt dat Bolivia de naam van de cocaplant grondwettelijk moet beschermen, meldden media gisteren. Alleen echte coca mag voortaan nog coca heten. De boeren verwijten Coca Cola niets tegen de `demonisering` van de coca te hebben gedaan. Tot enkele jaren geleden zou het concern jaarlijks enkele tonnen bladeren hebben gekocht. In een reactie beriep Coca Cola zich erop het waardevolste en meest erkende merk ter wereld te zijn. Het concern liet echter niet los of cocabladeren deel uitmaken van het uiterst geheime recept van de softdrink. Bolivia verklaarde de cocaplant inmiddels tot cultureel erfgoed.