China níet bron van H5N1

Chinees haalt een zelfgedroogde eend van de lijn. foto reuters A resident holds a self-made dried duck outside his house on the outskirts of Wuhan, central China's Hubei province, January 18, 2007. China will spend more than 1 billion dollars over the next two years in a bid to stamp out animal-borne epidemics such as bird flu which it hopes to "eradicate" by 2015, state media said. CHINA OUT REUTERS/Stringer (CHINA) REUTERS

China doet opnieuw een vergeefse poging om buiten de schijnwerpers te blijven van vogelgrieponderzoekers. Nadat het land eerder géén vogelgriepmonsters had achtergehouden, geen verborgen menselijke slachtoffers kende, en er ook geen eigen griepstam was in de provincie Fujian, stond de wieg van H5N1 ook pertinent níet in het Zuid-Chinese Guangdong.

Amerikaanse biologen schreven dat laatste vorige week in de Proceedings of the National Academy of Sciences, nadat ze een stamboom hadden gemaakt van 192 H5N1-virussen. In 1996 was H5N1 in Zuid-China ontstaan, was de uitkomst.

Provinciewoordvoerder He Xia sloeg direct terug in de online krant China Daily: „De vondst [...] is een verkeerde conclusie en mist geloofwaardigheid.” Olie op het vuur was dat de Amerikanen niet erg complimenteus waren over de lokale omstandigheden in China. Guangdong was een ideale broedplaats voor vogelgriep, benadrukken ze: snelle groei van de pluimveesector, veel vaccinatie, et cetera. He: „Er waren geen gevallen van vogelgriep in Guangdong in 1996.”

    • Hester van Santen