‘Bloeden’ voor een schilderij van Kvium

Foto’s Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Spanbroek, 15-03-2007/ Schilderij van Michael Kvium Krielen, Jorgen

Vreemd is het niet, dat directeur Emily Ansenk (36) van het Scheringa Museum ook privé geïnteresseerd is in kunst. Wel is het bijzonder dat ze er alles voor over heeft om haar huis tot in de kleinste hoekjes vol te hangen. Het kopen van Extroverted Maskerade van de Deense kunstenaar Michael Kvium beschouwt ze als de aankoop van haar leven. Maar de prijs van 17.500 euro was wel „bloeden”.

Hoe bent u aan het schilderij gekomen?

„Ik volgde Kvium al jaren, vond het intrigerend wat hij maakte, maar helaas ook duur. Toen een Amsterdamse galerie zijn expositie organiseerde, was ik in het buitenland. Verschrikkelijk. Ik wist dat het onze kans was om wat te kopen. Terug in Nederland ben ik er met mijn man meteen heengegaan. Alleen dit schilderij was nog onverkocht. Onbegrijpelijk; het is zo mooi. We hebben het meteen genomen, het kostte 17.500 euro.”

Dat konden jullie pinnen?

„Nee, we hadden helemaal geen geld. Vanaf het begin stoppen we alles wat we hebben in kunst. Gelukkig konden we gebruikmaken van de kunstkoopregeling, maar het was bloeden.”

Waar hebben jullie op bezuinigd?

„We hebben altijd in een huurhuis gewoond en mijn man en ik waren al tien jaar samen toen onze woning nog steeds volstond met meubels uit onze studententijd. We hebben geen eigen auto en we maken geen dure reizen. We kamperen.”

Is het schilderij het waard?

„Absoluut. Ik kijk er elke dag naar, het verveelt nooit. Je kunt precies zien hoe hij zijn penseel heeft vastgepakt, hoe hij de stippen met zijn vingers heeft gemaakt. En hoe bizar de afbeelding ook is, hij staat op bijna alle familiefoto’s. Het schilderij hoort bij ons.”

Het is ook groot.

„Toen we het schilderij kochten, woonden we nog één hoog in Amsterdam. Het paste niet door het trapgat, dus moest het via het balkon naar binnen. Zelfs daar moesten de deuren uit de sponningen. Ik raakte even in paniek. Ik dacht dat het nooit zou passen.”

En?

„Het hing meteen mooi. Het leuke is dat je het schilderij nog moet afbetalen, maar wel al in huis hebt. Je weet waar je het voor doet. Op het moment dat we het laatste bedrag overmaakten, waren we trouwens alweer bezig met nieuwe aankopen. Het is niet te stoppen, niet te plannen. Als ik iets zie, weet ik meteen of ik het wil hebben. Gelukkig is mijn man net zo.”

Is kunst voor jullie een vorm van beleggen?

„Een aantal stukken brengt nu het veelvoudige op, maar daar kopen we het niet voor. Toen we ons huis betrokken, hebben we eerst een tekening gemaakt waar alle kunst moest hangen.”

    • Willemijn van Benthem