AZ als voorbeeld voor Nederlands elftal

De overwinning van AZ op Newcastle United en de kwalificatie van de Alkmaarse ploeg voor de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi hebben Marco van Basten gesterkt in de gedachte dat hij op de goede weg is met het Nederlands elftal. De bondscoach vindt het wel een aparte gedachte dat Oranje nog steeds een fysiek zwak middenveld heeft, misschien wel het lichtste van Europa, maar dat hoeft een succes volgens hem niet in de weg te staan. Al bewees de fatale wedstrijd tegen Portugal op het WK in Duitsland het tegendeel. „Uiteindelijk is de wijze waarop je voetbalt toch doorslaggevend”, stelde Van Basten gisteren bij de presentatie van de selectie voor de EK-kwalificatie-interlands tegen Roemenië (24 maart) en Slovenië (28 maart). „Je ziet aan AZ dat je met een positieve spelopvatting het elke tegenstander lastig kan maken.” Van Basten heeft vier spelers van de Noord-Hollandse ploeg in de selectie opgenomen (debutant Koevermans, De Zeeuw, Jaliens en De Cler). Ajax is ‘hofleverancier’ met zes internationals in de groep van 23. Van Basten: „AZ ontwikkelt zich goed. Ik maak er dankbaar gebruik van.”

Van Basten liet verder doorschemeren dat hij zowel Sneijder, Van der Vaart als Seedorf wil proberen in te passen. Deze spelers komen alle drie het meest tot hun recht op de linkshalfpositie. De bondscoach vindt dat Roemenië de afgelopen jaren is gegroeid en nu qua niveau vergelijkbaar is met het het Nederlands elftal.