Amsterdam keert terug naar eenvoud

Strafcornerspecialist Taeke Taekema bij zijn rentree in de wedstrijd van Amsterdam tegen Kampong. Foto Michael Kooren Taeke Taekema terug op hoogste nivo. Utrecht, Hockey, Kampong Amsterdam. © foto Michael Kooren. Utrecht Kooren, Michael

Jesse Mahieu durfde eigenlijk niet meer naar de stand in de hoofdklasse te kijken. De hockeyers van Amsterdam behaalden na de winterstop één punt in zes duels en hij was aanvoerder. De Nederlandse international wilde gisteren na de overwinning op Kampong (2-1) ook niet vooruitkijken naar eventuele play-offdeelname van de negentienvoudig landskampioen. „Die arrogantie heb ik niet, na de desillusie door onze gemiste doelstellingen.”

In Utrecht bleek gisteravond waarom de spelersgroep van Amsterdam wel eens als eigengereid of zelfs als lastig wordt beschouwd: stiekeme overtredingen bij strafcorners, miskende blikken in de richting van de scheidsrechters en een enkele poging met boe-geroep een tegenstander van de wijs te brengen. Jacques Brinkman, Jack Holtman en Ton Wisse kunnen er over meepraten. Zij werden in het afgelopen decennium door de mannen van Amsterdam te licht bevonden als coach.

De Australiër Jim Irvine wist met een strak regime de talentvolle druktemakertjes in de hoofdstad drie jaar lang in het gareel te houden, met twee landskampioenschappen en de Europa Cup II als gevolg. De huidige coach Alejandro Verga borduurde vanaf de zomer van 2004 voort op het beleid van Irvine. Hoewel ploeg en trainer aan elkaar moesten wennen, schreef Amsterdam historie met de verovering van de Europa Cup I.

Vorig jaar haalde het team van de Argentijnse coach de finale van de play-offs, waarin Bloemendaal te sterk bleek. Voor aanvang van dit seizoen stelde Verga, die volgend seizoen wordt opgevolgd door Sjoerd Marijne, zich ten doel het de landskampioen in de reguliere competitie lastiger te maken. De onbedreigde eerste plaats van Bloemendaal, maar erger nog de zevende plaats van zijn eigen ploeg, stemde de Argentijn dan ook niet vrolijk voor aanvang van het duel met Kampong.

Amsterdam heeft dit seizoen geluk, kansen en de door een voetblessure uitgeschakelde strafcornerspecialist Taeke Taekema gemist, zo stelde Verga. Of zoals voorzitter Jons Hensel verwoordde: „Het is gewoon onbegrijpelijk dat je met dit team met internationals nog niet genoeg punten hebt gepakt.”

Toeval of niet, maar bij de rentree van Taekema, wist Amsterdam voor het eerst na de winterstop drie punten te pakken. De ploeg kwam weliswaar in de eerste helft op een terechte 1-0 achterstand door een strafcorner van Melchior Looijen, maar kwam nog voor rust op gelijke hoogte door een doelpunt van Don Prins. Amsterdam domineerde vervolgens de complete tweede helft waarin aanvaller Prins zijn winnende tweede treffer maakte. Door de zege staat Amsterdam vierde. De ploeg speelt morgen in het eigen Wagener-stadion tegen nummer drie Rotterdam.

„Irritant”, oordeelde een zichtbaar opgeluchte Verga na afloop over de voorzichtige eerste helft en de gemiste kansen na rust. „Een lelijke overwinning”, vond aanvoerder Mahieu. „Eigenlijk speelden we nog slechter dan vorige week bij de nederlaag tegen HGC.”

Maar Amsterdam had aan werklust genoeg om op een gelijk puntenaantal met Kampong en SCHC te komen. „We zijn de afgelopen tijd te veel bezig geweest met details”, constateerde Mahieu. „Aanvallen opzetten over de rechterkant door balletjes op een bepaalde manier door te tikken, dat soort dingen. Juist goede spelers zoals bij Amsterdam hebben het nodig dat ze wordt verteld wat er precies van ze wordt verwacht. Hoe verdedig je een vrije slag? Waar zet je de tegenstander onder druk? Wat doe je als je rechts op het middenveld speelt?”

Mahieu noemt de vaste samenstelling van Amsterdam als oorzaak van het slijten van de basispatronen. „Deze hockeyers spelen zo’n vijf jaar met elkaar. Het speltype blijft hetzelfde, dus dan ga je kleine dingen verbeteren. Daar zijn we zo druk mee geweest, dat we vergaten simpel te hockeyen.”

Bij de stap terug naar de eenvoud was een belangrijke rol weggelegd voor cultuurbewakers binnen Amsterdam, waar Mahieu naast zichzelf ook Taekema, die geblesseerd raakte in de voorbereiding op het wereldkampioenschap in september, onder schaart. Want branie mag een kenmerk zijn van de ploeg uit de hoofdstad, in het veld vond de aanvoerder het soms te stil na de winterstop. Taekema, die bij zijn rentree vier strafcorners kreeg, heeft het vermogen ploeggenoten naar de goede positie te dirigeren. Mahieu: „En dat hoeft echt niet altijd even aardig.”

    • Michiel Dekker