Ambassadeur van Japan ontboden

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil opheldering van de Japanse ambassadeur over uitspraken van diens regering over de zogeheten troostmeisjes. De ambassadeur zal op het ministerie van Buitenlandse Zaken worden ontboden. Hiertoe werd gisteren in de ministerraad besloten. Premier Balkenende is boos op de Japanse regering, die de gedwongen prostitutie van troostmeisjes, onder wie Nederlandse, in de Tweede Wereldoorlog ontkent.

Nadat de afgelopen weken uit Japan geen duidelijk antwoord kwam op verzoeken om opheldering over dergelijke uitlatingen liet Balkenende in overleg met Verhagen de Japanse ambassadeur ontbieden. „Dat kan worden gezien als een duidelijk politiek signaal”, aldus de premier gisteren na de ministerraad. „Ik ben buitengewoon nieuwsgierig naar de reden van deze koerswijziging.”

De stap van Balkenende volgt op nieuwe uitlatingen van de Japanse premier Abe, gisteren, dat er geen bewijs is dat gevangenen door Japanse militairen werden gedwongen tot prostitutie. Zulke verklaringen zijn de laatste dagen vaker door de Japanse regering gegeven. Per brief vroeg het kabinet daarover al opheldering.

Sinds 1993 is de officiële lezing dat gedwongen prostitutie en verkrachtingen door Japanse militairen in bordelen stelselmatig voorkwamen. Balkenende zei dat hij „onaangenaam verrast” was door de nieuwste ontkenning. Hij kan zich voorstellen dat in andere landen waar slachtoffers van het regime wonen, zoals Australië, Indonesië, Engeland en Amerika, de irritatie over de Japanse koerswijziging groot is. „Misschien moeten we in een later stadium met elkaar overleggen om stappen te ondernemen”, aldus de premier.