Zakenbank NIBC schort beursgang op

De voorgenomen beursgang van zakenbank NIBC gaat „in de huidige beweeglijke omgeving” niet door. Van afstel is geen sprake, maar het is niet bekend wanneer de bank het opnieuw wil proberen.

NIBC, de voormalige Nationale Investeringsbank, kondigde twee weken geleden aan ‘binnen enkele maanden’ naar de beurs te gaan. Zes internationale banken zijn in de arm genomen om de introductie te begeleiden.

Volgens een woordvoerder is de onrust op de markten de reden om voorlopig van het debuut af te zien. „We hadden eerder deze maand intern al discussie of we onze plannen voor een beursgang moesten aankondigen.” De bank zou binnenkort een rondgang gaan maken langs beleggers om zich te presenteren, maar de twijfel sloeg toe. „Waarom zou je dat doen als je niet achter de timing staat.” De woordvoerder benadrukt dat er geen sprake is van afstel, maar van uitstel. „We zetten het op een heel laag pitje.”

Volgens de bank bestaat er geen verschil van inzicht met de begeleidende banken. De bank ontkent dat een eventuele financiële tegenvaller een rol speelt. Of NIBC door de onrust op de financiële markten een financiële tegenslag heeft gekregen wil de woordvoerder evenmin zeggen. „Als er ontwikkelingen zijn waarover wij iets moeten melden, zullen wij dat doen.”

Er wordt al langer gemikt op een beursgang van NIBC. Al bij de overname van de bank in 2005 door een investeerdersconsortium onder leiding van de Amerikaanse bankier J.C. Flowers werd aangekondigd dat de bank in 2006 of in 2007 naar de beurs wilde. Flowers kocht de bank van pensioenbeleggers ABP en PGGM die de bank in 1999 van de beurs haalden.

Bij een nieuwe beursgang van NIBC zal grootaandeelhouder J.C. Flowers geen aandelen verkopen. De bank heeft evenmin geld nodig voor expansie. Voor de bank is een beursnotering van belang om andere aandeelhouders de mogelijkheid te geven hun belang te verzilveren en om het aandeel beter verhandelbaar te maken.