Weekboek 11

Met de indeling van pagina 2 van Boeken is ook de opzet van WeekBoek gewijzigd. Vanaf deze week werkt de redactie samen met www.papierenman.blogspot.com, de literaire website van de Vlaamse journalist Dirk Leyman. De korte berichten zijn in uitgebreidere vorm te lezen op zijn weblog en op dat van Boeken, www.nrc.nl/boekenblog.

Gedicht van William Carlos Williams opgedoken ‘About a Little Girl’, een onbekend gedicht van de modernistische schrijver en dichter William Carlos Williams (1883-1963) is na tachtig jaar opnieuw in de openbaarheid gekomen. Williams schreef het gedicht voor de 11-jarige Marian Macy, bij wie leukemie was vastgesteld. Deze diagnose bleek later evenwel fout. Marian groeide gezond en wel op, om pas in 2002, op bijna 92-jarige leeftijd te sterven. Het gedicht bleef al die tijd binnen de familie tot een kleinzoon van Marian, Michael Lund, zelf professor Engelse literatuur, besloot het unieke document aan de Southeast Missouri State University’s Kent Library in Wisconsin te schenken. Daar berust het nu bij de bloeiende gemeenschap Williams-scholars. William Carlos Williams (1883-1963)

Gedicht van William Carlos Williams opgedoken

‘About a Little Girl’, een onbekend gedicht van de modernistische schrijver en dichter William Carlos Williams (1883-1963) is na tachtig jaar opnieuw in de openbaarheid gekomen. Williams schreef het gedicht voor de 11-jarige Marian Macy, bij wie leukemie was vastgesteld. Deze diagnose bleek later evenwel fout. Marian groeide gezond en wel op, om pas in 2002, op bijna 92-jarige leeftijd te sterven. Het gedicht bleef al die tijd binnen de familie tot een kleinzoon van Marian, Michael Lund, zelf professor Engelse literatuur, besloot het unieke document aan de Southeast Missouri State University’s Kent Library in Wisconsin te schenken. Daar berust het nu bij de bloeiende gemeenschap Williams-scholars.

Gouden Doerian gaat naar Nico Dros

De Gouden Doerian, de prijs voor het meest teleurstellende boek van Nederland is toegekend aan Nico Dros voor zijn roman Dromen van de bok, die is verschenen bij Van Oorschot. De jury noemt de winnende roman ‘Een boek dat geweldig pretentieus is, maar niets om het lijf heeft’. Voorts is Dromen van de bok ‘een boek dat geweldig leuk lijkt te moeten zijn maar melig en zinloos is, een boek dat muzikaliteit en afzichtelijke sex in een spannend bedoeld contrast plaatst, een boek dat voor het grootste deel in kindertaal geschreven is.’

Thomas van Aalten lanceert ‘movel’

De auteur Thomas van Aalten blijft zich profileren als voortrekker inzake literaire digitalisering. Na de atmosferische podcast van zijn boek Coyote zal zijn nieuwe roman Exile deze week enkel te lezen zijn vanaf een mobiele telefoon. Van Aalten haalde het idee wellicht uit Japan, waar de gsm-roman al enige tijd opgang maakt. ‘Het idee klinkt urban en trendy, maar de werkelijkheid huilt, walgt, en dreigt’, schrijft van Aalten op zijn website. Exile neemt naar verluidt ‘de huidige technocratie onder de loep.’ De ‘movel’ van van Aalten is downloadbaar op meer dan honderd soorten telefoons. De roman verschijnt niet in druk. ‘Exile is een verhaal waarbij de inhoud echt bij de vorm past’, zo zegt Van Aalten. ‘Zoals vaker met een verhaal van mijn hand zal de lezer in verwarring worden gebracht, maar nu vooral dankzij het feit dat je met je mobieltje minder snel in één keer kan terugbladeren.’

Britten laten gekochte boeken massaal ongelezen

Een Brits onderzoek bij 4000 lezers wijst uit dat aangekochte bestsellerboeken steeds vaker ongelezen blijven. The Times publiceerde een top-tien van populaire boeken die Britten maar niet verwerkt krijgen.

Booker Prize-winnaar 2003 DBC Pierre, auteur van Vernon God Little, heeft de twijfelachtige eer om bovenaan de lijst te prijken. 35 procent van de lezers haalden het einde van zijn roman niet. Verrassender is dat ook de zogenaamd vlot weglezende Harry Potter-boeken een hindernissenrit blijken te zijn. J.K. Rowling staat op twee met Harry Potter en de Vuurbeker. De top-vijf wordt aangevuld met James Joyces Ulysses, Louis de Bernières Kapitein Correlli’s Mandoline en David Mitchells Wolkenatlas.

Vargas Llosa en Márquez leggen slaande ruzie bij

The Times zegt alles te weten over de al dertig jaar durende ruzie tussen Gabriel García Márquez en Mario Vargas Llosa. Eens waren ze hartsvrienden, maar sinds 1976 spraken zij niet meer met elkaar. De Peruaanse schrijver velde de linkse Colombiaan toen met een rechtse hoek, schrijft de Britse krant die ook gewag maakt van een foto van Márquez met een blauw oog. De aanleiding voor de vete was niet politiek. Vargas Llosa zou vertoornd zijn geraakt omdat zijn echtgenote na huwelijksproblemen troost had gezocht bij García Márquez en diens echtgenote. Een en ander lijkt nu bijgelegd. Er verschijnt een jublieumeditie van García Márquez’ Honderd jaar eenzaamheid met een voorwoord van Vargas Llosa.

Website van de week: www. het schervengericht.nl

Voor wie na de duizend pagina’s van de nieuwe Van der Heijden nog niet genoeg heeft: een website die de ‘toon en sfeer’ van de roman weergeeft. Dat gebeurt met beelden van bewakingscamera’s in een lege gevangenis (je kunt zelf van camera wisselen), onheilspellende windgeluiden op de achtergrond en de stem van A.F.Th. van der Heijden die onheilszwangere zinnen voorleest. ‘Hier beneden, beneden zijn achterhoofd. Daar was de koperdraad met een houtje aangedraaid.’

    • Reinier Kist
    • Arjen Fortuin
    • Dirk Leyman