VN: leger Colombia schond vaker mensenrechtenrechten

Het aantal meldingen van mensenrechtenschendingen door het Colombiaanse leger is het afgelopen jaar toegenomen. Dat concludeert de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in Colombia in een gisteren verschenen rapport. In totaal ontving hij 2.138 klachten van burgers. Hoewel dat ongeveer evenveel is als in 2005, werd een groter (maar niet nader gekwantificeerd) deel ervan in 2006 toegeschreven aan het leger.

Volgens het rapport doodde het leger in 21 van de 32 Colombiaanse departementen burgers. In veel gevallen deed het voorkomen alsof de slachtoffers linkse rebellen betroffen. Om dit te verbergen zou op de plaats delict met het bewijsmateriaal geknoeid zijn.

Een deel van het probleem, schrijft Pablo Corlazzoli, is dat de dood van burgers wordt afgehandeld binnen het juridische apparaat van het leger. Mensenrechtengroepen adviseren de regering van president Uribe daarom zulke zaken over te dragen aan de civiele recherche en rechtspraak.

Corlazzoli uit ook kritiek op de vorig jaar voltooide collectieve demobilisatie van 31.000 leden van de paramilitaire groepering AUC. Enkele leden uit het middenkader van de AUC zouden zich hebben gehergroepeerd. Zij zetten hun criminele activiteiten (drugshandel, afpersingen) voort. „De structuren van het paramilitarisme lijken minder zichtbaar en meer versnipperd, wat het moeilijker maakt ze te bestrijden.”

De Hoge Commissaris heeft ook enige lof voor de regering. Corlazzoli prijst de „toegenomen toewijding” van de regering de mensenrechtenschendingen te verminderen, al is het resultaat „vooralsnog gemengd”. (AP, Reuters)

De bananengigant Chiquita maakte woensdag bekend dat het een schikking heeft getroffen met de Amerikaanse justitie. De fruitfirma erkent tussen 1997 en 2004 1,7 miljoen dollar te hebben betaald aan paramilitairen van de AUC, in ruil voor bescherming van haar personeel en plantages. De AUC wordt door de Amerikaanse regering aangemerkt als terroristische organisatie. Chiquita (jaaromzet: 4,5 miljard dollar) koopt de rechtsvervolging af met 25 miljoen dollar. (AFP)