Verliefde zeearenden

Verliefde zeearenden Een verliefd zeearendenpaar is teruggekeerd naar haar oude nest op de Oostvaardersplassen. Zij bouwden het nest vorig jaar. Sinds de Middeleeuwen zijn er op de Oostvaardersplassen geen zeearenden meer voorgekomen, dus dit stel is bijzonder. „De Oostvaardersplassen is een open, moerassig en moeilijk toegankelijk gebied”, zegt Jaqueline van Helvoort, van Staatsbosbeheer. „Een zeearend eet vis, vogels – kuikens van ganzen – en in de winter voedt hij zich ook met kadavers.” Dode dieren haalt Staatsbosbeheer weg uit de natuur. Dat moet van de wet. Alleen de kadavers van edelherten laten ze liggen. Vanuit de lucht loert de zeearend over het open gebied en vindt zo de dode herten. Met zijn buikje vol kan hij makkelijk overwinteren. „Wij hoopten al dat de zeearenden terug zouden keren naar het nest”, zegt Jacqueline. „In december hingen we er een camera op. We wilden mensen laten zien hoe zeearenden broeden, zonder dat ze gestoord worden.” Er is zoveel belangstelling voor de zeearenden dat de webcam overbezet is. „Daarom hebben we nu bestaande opnames samengevoegd en er een kort filmpje van gemaakt. ” www.staatsbosbeheer.nl

Een verliefd zeearendenpaar is teruggekeerd naar haar oude nest op de Oostvaardersplassen. Zij bouwden het nest vorig jaar. Sinds de Middeleeuwen zijn er op de Oostvaardersplassen geen zeearenden meer voorgekomen, dus dit stel is bijzonder. „De Oostvaardersplassen is een open, moerassig en moeilijk toegankelijk gebied”, zegt Jaqueline van Helvoort, van Staatsbosbeheer. „Een zeearend eet vis, vogels – kuikens van ganzen – en in de winter voedt hij zich ook met kadavers.” Dode dieren haalt Staatsbosbeheer weg uit de natuur. Dat moet van de wet. Alleen de kadavers van edelherten laten ze liggen. Vanuit de lucht loert de zeearend over het open gebied en vindt zo de dode herten. Met zijn buikje vol kan hij makkelijk overwinteren. „Wij hoopten al dat de zeearenden terug zouden keren naar het nest”, zegt Jacqueline. „In december hingen we er een camera op. We wilden mensen laten zien hoe zeearenden broeden, zonder dat ze gestoord worden.” Er is zoveel belangstelling voor de zeearenden dat de webcam overbezet is. „Daarom hebben we nu bestaande opnames samengevoegd en er een kort filmpje van gemaakt. ”

www.staatsbosbeheer.nl