Varkens kwamen in etappes naar Oceanië

Rotterdam. Varkens hebben zich met de mens in drie etappes verspreid vanuit het vasteland van Azië naar Indonesië, Nieuw Guinea en Polynesië. Dat concludeert een internationale groep van onderzoekers aan de hand van een grootschalig onderzoek aan DNA uit levende varkens en fossiele varkensresten uit Oceanië.

Het onderzoek, deze week online gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences, werpt nieuw licht op de menselijke kolonisatie van Oceanië. Tot nu toe was de gedachte dat deze begon vanuit Taiwan en zich als de zogeheten Lapita-cultuur gestaag in zuidelijke en oostelijke richting verspreidde. Deze reconstructie is gebaseerd op taalanalyse en archeologische en genetische studies van menselijke populaties. Het nieuwe onderzoek laat zien dat de mens al heel vroeg het Sulawesi wrattenzwijn (Sus celebensis) introduceerde op de eilanden Flores en Timor. Daarna volgden twee grote verspreidingsgolven van het gedomesticeerde varken (Sus scrofa), dat door de Austronesiërs via Sumatra, Java, de kleine Sunda-eilanden en het Noorden van Nieuw Guinea naar de oceanische eilanden werd gebracht. De DNA-signatuur van de varkens van de eilanden in de Stille Oceaan komt het meest overeen met die uit Vietnam.