Vanaf de tribunes kijken ze zo naar binnen

Waar winden stedelingen zich over op? In Amersfoort mogen jongeren vrij hangen rondom een grote vijver. Omwonenden vrezen de zomer.

Amersfoort wil hangende jongeren niet meer „verstoppen”, maar „zichtbaar maken”. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold amersfoort hangplek foto rien zilvold jongeren gebaren` hangjongeren Zilvold, Rien

In Amersfoort wonen relatief veel jongeren. Alleen Almere heeft meer jeugd. Veel van deze jongeren houden van rondhangen. „En dat mag”, zegt wethouder Mirjam van ’t Veld (Jeugdzaken, CDA). „Veruit de meeste jongeren veroorzaken geen overlast. Er is een kleine groep die we extra in de gaten houden. De rest wil gewoon gezellig in de open lucht bij elkaar komen. Ook jongeren hebben recht op ruimte in de stad.”

De gemeente wil van het rondhangen nu een attractie maken. Amersfoort gaat een grote vijver met het omliggend park tussen Kattenbroek en Zielhorst opwaarderen tot ‘groene huiskamer’, „een ontmoetingsplek voor jong en oud”. Een sportveld wordt opgeknapt. Een strandje wordt veiliger. Er komt meer verlichting. En er komen vijf tribune-achtige banktrappen, waar je op kunt zitten, maar bij regen ook onder kunt schuilen. Eén van de doelstellingen is om de bestaande overlast van hangjongeren te spreiden over een groter gebied. Met name in de wijk Kattenbroek is het vandalisme de afgelopen jaren sterk toegenomen.

De jongeren zijn tevreden. Een jongerenpanel dacht mee over de plannen. Voorzitter Ludo Keizer: „De insteek van dit project is om jongeren niet meer te verstoppen, maar om zichtbaar te maken wat wij allemaal doen, en daarbij ook oudere mensen te ontmoeten. Dat vind ik positief.” Het informele karakter van het omvangrijke terrein spreekt jongeren aan. Keizer: „Dit is een groot gebied waar je mag hangen zonder te worden weggestuurd, en zonder dat blanke, oudere mannen hebben bepaald waar en wanneer je precies moet hangen. Ik weet nog goed dat de eerste mobiele hangplek werd geplaatst, een soort bushokje waar je verplicht moest hangen. Dat deed dus niemand.”

De omwonenden vrezen overlast. Een actiegroep verzet zich. De bewoners voelen zich overvallen. „Wij wisten van niets, totdat wij onlangs een folder in de bus kregen, compleet met de ontwerpen voor de banktrappen”, vertellen Marie-José de Bie en Barry van Malsen. „Er is dus maanden aan gewerkt zonder dat wij ervan wisten.” Buurvrouw Mirte Aalbers: „Dit plan wordt zonder enig overleg ingevoerd. We hebben niet eens inspraak. Zo ga je niet met burgers om.”

Ze wonen op enkele meters afstand van een sportveldje dat al veelvuldig wordt gebruikt door hangjongeren en ze vertellen dat ze bijzonder veel overlast ervaren. „Ze liggen hier gewoon op elkaar te vrijen”, zegt Marie-José de Bie. Ze laten wietzakjes achter. Er zijn eieren naar hun gevels gegooid, en zelfs een slagroomtaart. Auto’s met harde muziek staan naast de huizen geparkeerd. ’s Zomers blijven de jongeren tot diep in de nacht hangen. „Ze gaan eerst uit, en daarna komen ze hier tot ’s ochtends zes uur chillen”, vertelt Barry van Malsen. „Als je je angst overwint er hen erop aanspreekt, gaan ze meestal weg. Maar de volgende dag komen er weer andere jongeren terug.”

Een buurtbewoner heeft vorig jaar het aantal groepjes hangjongeren rondom de vijver geteld. Zij kwam tot 21 groepjes. De Bie: „Wij zijn niet tegen jongeren. Maar waarom laat de gemeente de situatie niet zoals die nu is? We hebben al genoeg overlast.” Mirte Aalbers vertelt dat de banktrappen dichtbij hun huizen worden gebouwd. „Nu al kun je letterlijk verstaan wat ze allemaal zeggen. Straks kijken ze vanaf die tribunes onze huizen binnen.” Marie-José de Bie: „Nu gaan ze tenminste nog weg als het regent. Straks kunnen ze onder de tribunes schuilen.”

Hangjongeren zijn ergernis nummer één in Amersfoort. Wethouder Mirjam van ’t Veld weet dat. „Ik begrijp de angst voor overlast.” Anderzijds wil zij nadrukkelijk rekening houden met de jongeren. En als die zich niet aan de regels houden, belooft ze, „dan wordt er ingegrepen”.

Wandel virtueel door de Groene Huiskamer via tinyurl.com/2atdoa

    • Arjen Schreuder