Topneplaptop

Deze primitieve spelletjesmachine wordt verkocht als computer voor meisjes. speelgoedcomputer

Een stapel kleurige dozen staat de klant in de weg die de Intertoyswinkel binnen wil. Ervoor is een proclamatie opgehangen. ‘Uw laptop is binnen! Heeft u in november de Extreme Laptop gereserveerd dan kunt u deze hier op vertoon van de reserveringsbon afhalen. U betaalt voor de Laptop Extreme de extreem lage prijs 19,99 euro.’ Het is, staat geschreven, een sprekende interactieve schootcomputer voor kinderen van 5 tot 9 jaar. Ze leren letters herkennen, rekenen, krijgen grammatica, wiskunde en logica. En er zitten maar liefst 24 programma’s op die het kind helpen de ‘Engelse taal beter te leren kennen en begrijpen’. Gaat dat aan je neus voorbij als je hem niet in november gereserveerd had? Nee hoor, onderaan staat: ‘Heeft u deze laptop niet gereserveerd, dan kunt u alsnog gebruikmaken van deze aanbieding.’ Op www.intertoys.nl is er geen uitleg over te vinden. Wel een oproep om nog iets te reserveren. De nieuwe spelcomputer, Playstation 3. Je moet 100 euro naar Intertoys brengen, dan houden ze er eentje voor je apart, als ze begin voorjaar binnenkomen.

Een lezer uit Bussum schreef dat zijn zoontje vorig najaar een nieuw spel van Nintendo wou kopen. Bij de plaatselijke filmverhuurder Videoland kon hij er een reserveren, bij vooruitbetaling, zijn hele spaarpot – 50 euro. Dat was in november. Elke week ging hij vragen of het ding al binnen was, twaalf weken lang. Geen Nintendo. Hij vroeg zijn geld terug. Kreeg hij niet. Uiteindelijk werd hem een ander spel aangeboden, een tientje duurder. Hij betaalde ten einde raad dat tientje extra en droop af met iets anders dan wat hij zo graag had willen hebben.

Nou was het met het schootcomputertje wel reserveren, geen vooruitbetaling. Volgens een kassameisje van Intertoys waren in november klanten kwaad geworden. Het was een stunt, dat computertje. Maar er waren er zo weinig van dat ze al binnen een uur op waren. De woedende menigten werd alsnog zo’n ding in het vooruitzicht gesteld als ze er een reserveerden. Zo kon Intertoys (Blokker) met gerust hart een grote bestelling plaatsen in China. Ouders en kroost was wijs gemaakt dat deze kinderlaptop normaal 50 euro kost, dus die 19,99 euro zou een buitenkansje zijn voor een leerzame computer met 60 interactieve programma’s, inclusief grammatica, wiskunde en Engelse les.

Het laptopje ziet er prachtig uit. Mooi toetsenbord ook. Maar de rest is nep. Het is geen computer, maar een primitieve spelletjesmachine met zo’n piepklein zwart-wit beeldschermpje uit de vorige eeuw. Onduidelijke plaatjes op het schermpje worden opgebouwd uit zwarte blokjes. Geen grammatica, geen wiskunde. En Engelse les zit er ook niet in. Wel los van elkaar Engelse en Nederlandse versies van spelletjes maar van vertalen is geen sprake. Geen Engelsmannetje zal het Nederlands begrijpen. Zo min heeft een Nederlands kind wat aan het Engels (‘Delete what does n’t belong’ en ‘How do you spell xylophone?’). De gebruiksaanwijzing begint zo: ‘Beste ouders, Computer Kid is een sympathieke sprekende computer voor meisjes vanaf 5 jaar’. Ach natuurlijk, voor meisjes. Die hoef je als speelgoedhandelaar niet serieus te nemen.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk