Terreehorst moet verbetering tonen

Aan de patstelling tussen de directeur en het personeel van het Centraal Museum in Utrecht is een einde gekomen. Gisteren besloot het college van B en W, verantwoordelijk voor het gemeentemuseum, deels aan de bezwaren van het personeel tegemoet te komen.

Zo zal de nog aan te stellen crisismanager van het Centraal Museum één keer in de drie maanden rapporteren aan het college van B en W. Eind van dit jaar zal het college de (veranderde) managementstijl van directeur Pauline Terreehorst beoordelen. Ook zal het college de ondernemingsraad meer betrekken bij de besluitvorming.

De ondernemingsraad ging vanochtend morrend akkoord. Het personeel van het Centraal Museum, dat gisteren in grote getale op de openbare raadsvergadering in het stadhuis was afgekomen, legt zich daarbij neer. „Dit is momenteel het maximaal haalbare”, aldus een werknemer na afloop van het debat.

Vorige week zegde de ondernemingsraad van het museum het vertrouwen in directeur Pauline Terreehorst op. Haar stijl van leidinggeven zou onder meer solistisch en overhaast zijn. Ook zou ze niet openstaan voor kritiek. Daarop stelde het college een interim-manager aan, die tot 1 januari 2008 orde op zaken moet stellen in het museum. Terreehorst, die tot die tijd de artistieke leiding en de sponsorwerving behoudt, zou na 1 januari de algehele leiding weer op zich nemen.

De OR, die niet was geraadpleegd, ontstak daarop in woede. De raad vond het onjuist dat Terreehorst aan het eind van het jaar automatisch de leiding weer zou krijgen. Bovendien ontstond de indruk dat een „een onevenredig groot deel van de verantwoordelijkheid voor de ontstane problematiek bij het museumpersoneel wordt gelegd”, aldus de raad.