Televisie Overige Films

Deep Impact (Mimi Leder, 1998, VS). Dreigende vernietiging van Amerika (en de rest van de aarde) verloopt uiterst gedisciplineerd in ‘blockbuster’ die het meer van spectaculaire actie moet hebben dan van menselijk melodrama. Met Morgan Freeman als de president. RTL5, 20.30-22.40u.

2001: A Space Travesty (Allan A. Goldstein, 2000, Canada/Duitsland). Een van de armzaligste parodieën uit de filmgeschiedenis – in de traditie van Airplane! en Naked Gun – laat Leslie Nielsen naar een verre planeet reizen om de president van Amerika te redden uit handen van buitenaardse wezens. RTL7, 22.30-0.10u.

* Tess (Roman Polanski, 1979, Frankrijk/Engeland). Lyrische verfilming van Thomas Hardy’s klassieker biedt perfectionistische reconstructie van het 19de-eeuwse landleven in Engeland (opgenomen in Bretagne en Normandië). Nastassia Kinski als het boerenmeisje dat haar adellijke komaf probeert te bewijzen, zwanger raakt en door deze jeugdzonde haar grote liefde verspeelt. Ook met Peter Firth, Leigh Lawson. Arte, 23.05-1.50u.

Goldfish Game (Jan Lauwers, 2002, België). Bij vlagen hysterisch regiedebuut van theatermaker over ontregelde karakters in een buitenhuis. België 2, 23.40-1.15u.

Eat Drink Man Woman (Ang Lee, 1994, Taiwan). Stuurloze komedie vertelt van alles en nog wat over de Taiwanese samenleving in de overgang tussen traditie en modern leven. De beste chef-kok van Taipé weet ondanks zijn culinaire kunsten de kloof tussen hem en zijn drie dochters niet te overbruggen. ARD, 0.30-2.30u., nagesynchroniseerd.

White Heat (Raoul Walsh, 1949, VS). Klassieke misdaadfilm met James Cagney in een van zijn latere gangsterrollen als een gewelddadige crimineel met een opmerkelijke moederbinding. ARD, 1.15-3.05u., nagesynchroniseerd.