Televisie Film van de Dag

Scène uit Minor Mishaps (Små ulykker). Minor Mishaps Sma Ulykker regie Annette K. Olesen

Minor Mishaps (Små ulykker). In deze Deense debuutfilm van Annette K. Olesen (1965) worden de vruchten geplukt van de Dogmabeweging, zonder daarbij de strenge regels na te leven. Olesen ontwikkelde bijvoorbeeld het script samen met haar acteurs, die er tijdens repetities lustig op los mochten improviseren. Het leidt tot een bijzondere mengeling van karikaturen en emotionele nuance. De vrijheid van acteren en de ironische aandacht voor alledaagse tragedies maken van deze komedie, over een vader die na het overlijden van zijn vrouw zijn volwassen dochter niet los kan laten, een dwarse, onderhuids doorwerkende sociale observatie, in de trant van Italian for Beginners, maar dan rijper. Minor Mishaps kreeg in 2002 de Blauwe Engel voor de beste Europese film op het Filmfestival van Berlijn. Olesen maakte in 2004 het intrigerende geloofsdrama In Your Hands. (Annette K. Olesen, 2002, DK), Ned. 2, 0.00-1.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg