Spelen in Londen bijna vier keer zo duur als begroot

De kosten van de Olympische Spelen in Londen in 2012 zijn al bijna verviervoudigd sinds de Britse hoofdstad het sportspektakel in juli 2005 kreeg toegewezen. Een nieuw olympisch record, spotte het dagblad The Guardian.

De regering presenteerde gisteren een begroting van 9,3 miljard pond (13,7 miljard euro) voor het evenement. Eerder had ze gesuggereerd dat de Spelen konden worden georganiseerd voor slechts 2,4 miljard pond.

De prijs valt zoveel hoger uit doordat de Britten de gelegenheid aangrijpen om het verpauperde oosten van Londen nieuwe impulsen te geven in de vorm van grote bouwprojecten en nieuwe infrastructuur. De hoop is dat dit stadsdeel blijvend zal profiteren van de Olympische Spelen.

„We moeten dit zien als een investering, niet als kosten”, stelde minister Tessa Jowell van Cultuur en Sport, die met de organisatie is belast. Maar een woordvoerder van de Conservatieve oppositie beschuldigde het kabinet van financiële incompetentie.

Minister van Financiën Gordon Brown, de gedoodverfde opvolger van premier Tony Blair, schreef gisteren in een Londense krant, de Evening Standard, dat hij ervan uitgaat dat er de komende twintig jaar in het oosten van Londen zo’n 50.000 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd. Het grote mediacentrum, dat voor de Spelen wordt gebouwd in de wijk Hackney, aldus Brown, moet later fungeren als een zakelijk centrum.

In de nieuwe begroting is 5,3 miljard pond uitgetrokken voor de bouwkosten en 600 miljoen pond voor de beveiliging. Ook moest er een fors bedrag worden gereserveerd voor de BTW. Het grootste deel van het geld, zes miljard pond, komt van Browns ministerie van Financiën. Daarnaast draagt de gemeente Londen bij en wordt er ruim geput uit de opbrengsten van de nationale loterij. Dit betekent dat gelden, die gewoonlijk naar andere maatschappelijke doelen gaan, het de komende tijd met minder moeten doen.