Spektakelstuk brengt AZ naar de kwartfinales

Spelers van AZ vieren de 2-0 van Danny Koevermans. De Alkmaarse club schakelde Newcastle United uit. Foto Pics United Onderwerp/Subject: AZ Alkmaar UEFA Cup Reklame: Club/Team/Country: AZ Alkmaar - Newcastle United Seizoen/Season: 2006/2007 FOTO/PHOTO: AZ Alkmaar's Danny KOEVERMANS celebrating his goal (2-0) Trefwoorden/Keywords: #02 $38 ±1173102375842 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 1235 - 5602 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : info@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS The image is copyright to PICS UNITED or its associate photographers. Full name must be printed with the photo! (© PICS UNITED/Name Photographer, see field 4 of the File Info, 'credits") You may not publish, reproduce on either an electronic bulletin board, corporate intranet or the Internet, licence, sell or otherwise distribute the image(s) without a Licence to do so from PICS UNITED. PICS UNITED/EDWIN VAN ZANDVOORT

AZ 2 Newcastle United 0

Ruststand 1-0. 14. Arveladze 1-0, 56. Koevermans 2-0. Scheidsrechter: Layec (Fra). Toeschouwers: 16.401.

„Retteketet AZ”, galmde het gisteravond triomfantelijk door de luidspeakers van het DSB-stadion toen het mirakel een feit was. Met 3-0 achterkomen tegen Newcastle United op St. James’ Park en dan toch nog de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi bereiken, dat mocht best een klein wonder worden genoemd.

De ontlading was dan ook groot bij het publiek en de spelers van AZ. De 2-0 overwinning werd luid bejubeld. Het aanvallende voetbal van AZ had weer gezegevierd. Niet alleen in het spektakelstuk van gisteravond, ook in Engeland. De twee treffers die de Alkmaarse ploeg in de uitwedstrijd (4-2) maakte telden nu immers dubbel.

Niets deed gisteravond nog aan de nachtmerrie van het eerste half uur aan de Tyneside herinneren. Toen liet AZ zich door de ploeg uit de Premier League op het middenveld aftroeven en achterin overrompelen door spelers als Obafemi Martins, Kleron Dyer, Damien Duff en Antoine Sibierski. Nu speelde op de Noord-Hollandse grasmat een zelfbewuste ploeg, scherp als een scheermes en tactisch in evenwicht. Ondanks een overvloed aan spitsen, want eigenlijk opereerde AZ weer met vijf zeer aanvallend ingestelde spelers. In Newcastle schoot AZ te kort in handelingssnelheid. Dat kon je toeschrijven aan het niveau van de Nederlandse competitie. Gisteravond was daar niets meer van terug te zien. AZ dicteerde het spel, vrijwel de hele wedstrijd.

De begroting van Newcastle United is zestien keer zo hoog als die van AZ. De afkoopsom van bijna vijftien miljoen euro die The Magpies aan Internazionale betaalden voor Martins is vergelijkbaar met het totale budget van AZ. Dat gaf de prestatie van AZ extra cachet. Ook het aantal van zeven Nederlanders was bijzonder in het topvoetbal dat zich steeds meer van zijn achterban vervreemdt.

Bondscoach Marco van Basten moet hebben genoten op de tribune. Want het waren ook spelers van eigen bodem die uitblonken. Achterin voetbalde de twintigjarige Ryan Donk met een overtuiging of hij nooit anders dan op dit niveau acteert. Zelf had de vervanger van de licht geblesseerde Barry Opdam het allemaal niet zo in de gaten. Na afloop toonde hij met zijn opvallende, lage stem weinig emotie. Als hij hoort dat voorzitter Dirk Scheringa heeft gezegd dat AZ al over een type Alex beschikt omdat Donk eraan komt, vindt hij dat wel mooi. In de zenuwslopende extra tijd kreeg hij een elleboog van Nicky Butt, nadat hij de verdedigende middenvelder zelf een schopje had gegeven. Donk lag enige tijd op de grasmat. Niet lang genoeg voor ploeggenoot Gretar Steinsson. „Kon je niet wat langer blijven liggen, klootzak”, beet de komische IJslander hem toe.

Donk was in de optiek van Van Gaal ‘man of the match’ en niet de door de UEFA gekozen Shota Arveladze. Behalve Donk keepte doelman Boy Waterman een onberispelijke wedstrijd, hield Kew Jaliens de razendsnelle Martins in toom, speelde Demy de Zeeuw op het middenveld een degelijke partij en was het voorin genieten met Julien Jenner.

Topschutter Danny Koevermans had weer een belangrijk aandeel in de zege van AZ. Bij het eerste doelpunt van Arveladze trok hij de bal strak voor. Verdediger Steven Taylor zag er niet direct gevaar in, maar de Georgiër stond op de goede plek. De tweede treffer kopte Koevermans in de 56ste minuut uit een corner van Maarten Martens perfect in.

Op de tribunes werd gevreesd dat Newcastle vanaf dat moment alle registers zou opentrekken om een tegentreffer te forceren. Maar AZ hield stand en had zelfs verschillende kansen om de voorsprong te vergroten. Een schot van Dembélé werd van de lijn gekopt en Arveladze zag een inzet gekeerd door de lat. Maar aan de andere kant kwam AZ toch ook goed weg bij een enorme kans voor Dyer nadat de buitenspelval van AZ bij een vrije trap te laat openklapte. De bal ging rakelings voorlangs. En Waterman bracht redding toen Martins alleen op hem afkwam.

Van Gaal had tijdens de rust in de kleedkamer al besproken wat te doen als het tweede doelpunt vroeg zou vallen. „Houd de concentratie dan vast en blijf druk uitoefenen”, adviseerde hij zijn manschappen. Uiteindelijk werd toch af en toe de bal lukraak naar voren geschoten. „Als het noodzakelijke resultaat is bereikt gaat dat in hoofden van spelers een rol spelen”, verklaarde Van Gaal. De trainer bedankte het enthousiaste publiek dat een heerlijk avondje AZ compleet maakte.

    • Erik Oudshoorn