Schilderen op een muur

De meeste schilders werken op doek of papier, maar de Engelse kunstenares Lucy Stein schildert liever op de muur. En ze houdt ervan om flink veel troep te maken. Vorige week gaf ze een workshop.

Kinderen mogen op de muur schilderen tijdens een workshop van Lucy Stein in het Stedelijk Museum foto Roos Ouwehand Ouwehand, Roos

‘Mogen jullie thuis op de muur schilderen?” vraagt Lucy Stein. „Nee!”, roepen de kinderen in haar ‘klas’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. „Jammer”, zucht een meisje. „Dit is veel mooier.”

Lucy Stein houdt van flink troep maken met verf. De Britse kunstenares laat eerst een wandschildering zien die ze heeft gemaakt in het museum. Ze vertelt over haar verschillende kwasten en wijst aan waar ze expres teveel verf heeft gebruikt, zodat het ging druipen.

Dan gaan de kinderen zelf aan de slag. Op een grote witte muur maken ze een schilderij over de onderwaterwereld. „Hoe schilder je de zee?”, vraagt Lucy. „Hoe zou je willen dat het er op de bodem van de zee uit ziet?”

Ze deelt papier uit om een schets te maken. Er worden haaien getekend en een gezonken schip. Zelf schetst ze een zeemeermin met rare handjes. „Ik ben altijd een beetje bang voor de zee. Zal wel door de haaien komen.”

Iedereen krijgt een grote rode vuilniszak over z’n kleren. Behalve Joris, want die heeft zijn eigen schort meegenomen. Met blauw en groen en geel maken ze een achtergrond. „Hou rekening met je buren”, roept Lucy. „Het moet één geheel worden.” Er verschijnt een haai met rode tanden, een wit kasteel en een lachende octopus met een zonnebril. Joris probeert de technieken van Lucy in praktijk te brengen: „Kijk zo wordt het mooi dripperig”, roept hij tevreden. Nafsika laat een dolfijn uit het water springen. „Ik ben een beetje jaloers”, zegt Lucy. „Ik kon dit pas toen ik al volwassen was”.

Dan is het tijd om verf en tafels op te ruimen, zodat het schilderij in volle glorie te zien is. „Mooi en gek”, vindt Joris. De ouders die komen kijken zijn trots en Lucy is onder de indruk, zegt ze. Het mega-schilderij is nog drie weken te zien, dan komt de schilder om er weer een witte muur van te maken. „Dan gaat het schilderij dood”, zegt Lucy. Maar eigenlijk is dat niet zo, vinden de kinderen. Andere kunstwerken gaan ooit allemaal weg. Dit schilderij blijft juist altijd bestaan, verstopt onder de nieuwe witte verf.

    • Roos Ouwehand