Regering VS trekt 750 miljoen uit voor hulp aan grensregio Pakistan

De Amerikaanse regering trekt 750 miljoen dollar uit voor hulp aan de Pakistaanse tribale gebieden aan de Afghaanse grens. De hoogste Amerikaanse diplomaat voor Zuid-Azië, Richard Boucher, maakte gisteren in Islamabad bekend zo de komende vijf jaar Pakistan te willen helpen met de strijd tegen terreur. Het Congres moet zich nog uitspreken over het plan.

De zeven semi-autonome gebieden – vooral Noord- en Zuid-Waziristan – zijn volgens de VS een toevluchtsoord voor Talibaan- en Al-Qaedastrijders, om van daaruit aanvallen uit te voeren in Afghanistan. Ontwikkelingshulp is een van de manieren waarmee de Amerikanen dat willen bestrijden. Op dezelfde manier als de NAVO-missie ISAF momenteel in Afghanistan doet, willen ze proberen met onderwijs en gezondheidszorg de ‘hearts and minds’ van de lokale bevolking te winnen.

De VS willen dit jaar bovendien 75 miljoen dollar bijdragen aan het plan van president Pervez Musharraf om betere controle over de grens te krijgen. Onlangs presenteerde Musharraf een controversieel plan om de poreuze grens deels met hekken af te sluiten en te bemijnen. Onder de Pashtun-bevolking, die aan beide kanten van de grens woont, is protest tegen dat plan. Het Amerikaanse geld is bestemd voor versterking van de grenswacht.

Het Huis van Afgevaardigden heeft onlangs wetgeving goedgekeurd waarin hulp aan Pakistan afhankelijk wordt gemaakt van Pakistaanse resultaten in de strijd tegen terreur. Volgens de Afgevaardigden moet Musharraf meer inzet tonen. Maar volgens de regering zijn de relaties met Musharraf sinds ‘11 september’ „nog nooit zo goed geweest”. „Op regeringsniveau is er geen spanning”, zei John Gastright, de tweede man voor Zuid-Azië, deze week op de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

Ontwikkelingsdienst USAid wil de mogelijkheden voor ontwikkelingsprojecten in de tribale gebieden niet vergelijken met die in Zuid-Afghanistan, waar de wederopbouw door de gebrekkige veiligheid nauwelijks van de grond komt. „De omstandigheden zijn goed”, zei Mark Ward van USAid op dezelfde bijeenkomst, „maar Noord- en Zuid-Waziristan blijven voorlopig buiten bereik.”