Ramsj

Richard Chiles and Paul Karwinski (ed.): Satellite Atlas of the World. Geb. Oxford University Press 2004, 295 blz., van €40,- voor €14,95. Scheltema Amsterdam

‘The latest technology has been used to produce images of unparalleled clarity and color,’ belooft de flaptekst van de atlas. En inderdaad, de kwaliteit van de foto’s is voortreffelijk, of het nou gaat om grootse panorama’s van hele continenten, of om gedetailleerde opnamen van de Victoria-watervallen, het centrum van Parijs of – verrassend genoeg – het Groningse vestingstadje Bourtange (‘a curious historical fake’, aldus het begeleidende commentaar). Boek besluit met een index van plaatsnamen.

Arthur M. Schlesinger: A Thousand Days. John F. Kennedy in the White House. Geb. Black Dog 2005, 369 blz., van €36,50 voor €12,50. Donner Rotterdam

‘Of all the Kennedy books... this is the best,’ schreef Time destijds over deze, in 1966 met de Pulitzer Prize bekroonde studie van Schlesinger – de Amerikaanse historicus die onlangs op 89-jarige leeftijd overleed. Het gaat om een ingekorte versie van de oorspronkelijke tekst, maar tegelijk is het boek uitgebreid met honderden foto’s uit de duizend (of eigenlijk iets meer) dagen van Kennedy’s presidentschap, vanaf zijn inauguratie op 20 januari 1961 tot aan zijn dood in Dallas op 22 november 1963.

David Roberts (ed.): The Classical Good CD & DVD Guide 2006. Paperback, Gramophone 2006, 1414 blz.,van €24,95 voor €8,50. Donner Rotterdam, Nayler & Co Den Haag (070-3605454)

De befaamde, je zou bijna zeggen klassieke, gids van Gramophone met meer dan 3.000 recensies van cd’s met klassieke muziek, een alfabetisch overzicht van componisten en hun werk, en beschouwingen over de geschiedenis van de klassieke muziek. Ook aan bod komen dvd’s met concerten of muziekdocumentaires, aangevuld met – de gids gaat met zijn tijd mee – een handleiding voor downloaden.

Joseph Cornet: A Survey of Zairian Art. The Bronson Collection. Geb. North Carolina Museum of Art 1978, 379 blz., van €89,90 voor €34,90. De Bengel Dordrecht (078-6399291)

Een merkwaardig boek in velerlei opzichten: verramsjt na een tijdvak van bijna dertig jaar, stammend uit de tijd dat Mobutu aan het bewind was in de door hem tot Zaïre omgedoopte Congo (de despoot wordt door de samenstellers vriendelijk bedankt voor zijn medewerking), en gebaseerd op de collectie van een Amerikaanse familie van binnenhuisarchitecten die de kunstvoorwerpen vooral verzamelden omdat ze zo mooi pasten bij hun eigen ‘ontwerplijn’. Dat neemt niet weg dat het een schitterend boek is met een grote rijkdom aan Afrikaanse kunst.

Marolyn Charpentier: La France Gourmande. Een culinaire rondreis langs Franse markten en festivals. Pap. Kosmos 2004, 256 blz. Aangeboden met Jean-Bernard Bamps: Frans. De taal van de menukaart. Van €34,45 voor €10,- samen. Boekenmarkt Den Haag

Precies 36 culinaire jaarmarkten en festivals komen in dit populair toeristische, maar beslist aardige boek aan de orde, en wel drie per maand: vanaf het Druivenfeest in de Provence in januari tot aan, in december, het Bresse-gevogeltefeest Les Glorieuses. Het woordenboekje sluit af met een kort wijnlexicon, met woorden als ‘gouleyant’ (‘lekker wegdrinkend’), en, minder aangenaam, ‘bouchonné’ ( wijn met kurksmaak).

Ross King: Michelangelo & The Pope’s Ceiling. Gebonden, Walker & Company 2003, 373 blz., van €28,- voor €10,-. Het Martyrium Amsterdam

In 1508 kreeg Michelangelo van paus Julius II de opdracht om het enorme plafond van de Sixtijnse kapel in het Vaticaan te beschilderen. In vier jaar tijd wist hij zijn meesterwerk te voltooien, ondanks zijn slechte gezondheid, familieproblemen, en het toenemende ongeduld van paus Julius. King zorgde voor een goed gedocumenteerd en levendig verslag.

Guy de Maupassant: Adonis. Bel-Ami. Gebonden, Ath. – Polak & Van Gennep 2004, 414 blz., van €32,50,- voor €11,50. De Slegte

De tweede en bekendste roman van Guy de Maupassant, verschenen in 1885 en meteen uitgegroeid tot een bestseller. Het is het nog altijd zeer lezenswaardige en in vliegende vaart vertelde verhaal van Georges Duroy, een aan lager wal geraakte Casanova die zich vervolgens op een meedogenloze manier omhoogwerkt in de maatschappij, en daarbij een spoor van ontgoochelde vrouwen achterlaat. De vertaling is van Hans van Cuijlenborg, het geestige nawoord van F. Springer. Bij De Slegte nog meer beproefde literatuur: Een liefde van Lodewijk van Deyssel, Bevroren vuurwerk van Belcampo en Vergeten straat van Louis Paul Boon. Drie deeltjes uit de serie Salamander Klassiek, van €9,95 voor €3,50 per deel.

    • Henk Lagerwaard