Opleuken pc nu ook voor niet-nerds

Een computer die eruitziet als koe, biertap of magnetron. Case modding, het ‘opleuken’ van een pc, was ooit voorbehouden aan nerds, maar is er nu ook voor u.

Een fabrieksmatig ‘gepimpte’ computerkast van Thermaltake Aguila.

Case modding is een hobby die voortkomt uit de gebrekkige creativiteit van computerfabrikanten. Waar producten van Apple er vaak gelikt uitzien, moeten pc-bezitters meestal genoegen nemen met een rechthoekige doos in gebroken wit of grafkistzwart.

Dat kan beter, menen case modders, zoals liefhebbers van case modding ook wel worden genoemd. Op websites als http://gathering.tweakers.net en www.techzine.nl/casemods/ laten ze hun creaties aan elkaar zien. Oorspronkelijk maakten case modders vrijwel alle benodigde spullen zelf. Noodgedwongen, want de interesse voor de hobby was aanvankelijk beperkt. Maar dat is veranderd. Steeds meer fabrikanten leveren kant-en-klare spullen waarmee een computer een fraaier uiterlijk kan worden gegeven. Veruit het meest populair zijn computerkasten met een doorzichtig venster. Merken als AeroCool, Aspire en Thermaltake hebben inmiddels veel varianten hiervan in hun assortiment. Soms worden de kasten ook geleverd met bijpassende verlichting, want een venster heeft natuurlijk alleen zin als er ook iets te zien is om naar te kijken.

Om diezelfde reden is het onder case modders een goede gewoonte om delen van het interieur van een pc aan te passen. Populair doelwit is de processor, het hart van elke computer. Daarop zit een ventilator die deze chip koel moet houden. Case modders vervangen het standaardexemplaar vaak door een variant met ingebouwde verlichting, geleverd door fabrikanten als Zalman, Cooler Master of Spire. Meestal zijn deze exemplaren bovendien fors groter en daarmee indrukwekkender.

Wie echt indruk wil maken, vervangt de ventilator door een waterkoeling. De naam zegt het al: met behulp van een pomp en een leidingenstelsel wordt water door de pc getransporteerd om voor de gewenste afkoeling te zorgen.

Inmiddels hebben ook de grote pc-fabrikanten case modding ontdekt. Computergigant Dell levert bijvoorbeeld de peperdure XPS 710 H2C (vanaf 4.199 euro), met ingebouwde waterkoeling. Ook Packard Bell heeft zo’n pc, de Packard Bell iPower MC6600. Die is met 1.999 euro een stuk goedkoper.

Zie ook www.bit-tech.net/modding/2007/02/26/hangar_101_by_ sleepstreamer/10.html

    • Arjan Dasselaar