Onmacht en overmacht in Ondiep

Op naar Ondiep in Utrecht. De wijk, vertelde Philip Freriks om acht uur in het NOS-Journaal, wordt vanavond opnieuw hermetisch afgesloten. „Er zijn signalen van mogelijke relschoppers.”

O ja, reltoeristen! Avond na avond verslaan actualiteitenrubrieken de onrust in het Utrechtse wijk en ook praatprogramma’s storten zich erop. Burgemeester van Utrecht, Haagse politici, wetenschappers, wijkbewoners – iedereen praat over „ramptoeristen die komen rellen en raddraaien”. Maar nergens nog waren ze te zien of te horen. Dan vraagt een televisiekijker zich af: de reltoerist – wie is dat? Of, om in televisietermen te blijven: wat zijn z’n diepere drijfveren?

We hadden geluk gisteravond. Alle publieke nieuwsrubrieken waren ter plekke! Voor de stille tocht ter nagedachtenis van de neergeschoten Rinie Mulder.

Verslaggever Jelle Visser was er voor Eenvandaag.

Tanja Braun namens het NOS Journaal.

Jan Reif vertegenwoordigde Nova.

En Netwerk sprak via een satellietverbinding met de locoburgemeester die meeliep.

En er was nog meer. Dezelfde nieuwsrubrieken hadden ook gespit naar achtergronden.

Pauline Broekema van het NOS Journaal schetste een wijkportret met reuzeleuke archiefbeelden van een sjoelende burgemeester, die zich toen nog niet met crisisstaf ophield in een commandocentrum.

Eenvandaag had een BO’er, een Bekende Ondieper, Anton Geesink, zoon van.

Nova vroeg wat er heen ging door Kamerlid Hans Spekman, voormalig wethouder in Utrecht.

En Netwerk stortte zich op stille-tochtorganisator Gradus Kwarten, vriend van de door een motoragent neergeschoten Rinie Mulder.

Gradus, ach Gradus – welke televisiekijker kent hem nog niet? Hij heeft een dartwinkel in Ondiep en groeide deze week uit tot knuffelbeest van de tv. Een man meer van daden dan van woorden. Begroette hij woensdag de presentator van Pauw & Witteman nog onwennig met „Ha, Pauw!”, bij Netwerk ging het een stuk soepeler. Hij schilderde een spandoek met de tekst „Zinloos geweld op vijf meter afstand”. Kijkers mochten ‘delen’ in zijn verdriet na het afscheid van Mulder en zagen hem met megafoon in de hand de stille stoet toespreken. Waarna werd afgesloten met een vraagje voor de verslaggever. Dat ging over het matrixbord met de tekst HEBT RESPECT? „Die ‘t’ daar”, vroeg Gradus Kwarten, „moet die niet weg?”

En toen?

Toen niks.

De stille tocht was rustig verlopen, berichtte Tanja Braun om tien uur in het NOS Journaal. Bijna tweeduizend mensen liepen mee, vooral uit de buurt. Twee arrestaties waren verricht. „Iemand gooide een bierblikje en een ander beledigde een agent.” Zodat verslaggevers huiswaarts keerden en de kijkers rustig konden gaan slapen.

Toch wilde dat niet lukken.

Onbeantwoorde vragen jaagden door het hoofd. Zou Rinie Mulder ook in het buitenland zijn geëerd met een stille tocht? Wat is er voorgevallen met de motoragent? En dan die reltoeristen? Hoezo zijn dat anderen dan plaatselijke jongeren? Welk tv-programma wijdt een portret aan de reltoerist? Bestaan reltoeristen eigenlijk wel?

Toine Huys van Nova zei van wel. Hij sloot af met de mededeling: „Zeker twaalf reltoeristen zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.” Of de televisie daarvan verslag zal doen, is nog even afwachten. Tegen die tijd is er misschien weer een andere hype.

Reageer op deze column via www.nrc.nl/ogen

    • Wubby Luyendijk