Oh, oh, Den Haag

Het licht gaat uit en ik zie een voetballer in groen-gele kledij woest gebarend naar een scheidsrechter lopen. Achter hem een tegenstander schreeuwend van de pijn op de grond. Jezus man, je mag ook niks meer. Het stadion, of wat er nog van over is, explodeert. De man in het zwart moet eens uitleggen hoe hij het in zijn domme kop heeft gehaald om ADO Den Haag te bestraffen. Alles en iedereen wil ADO Den Haag altijd bestraffen, de club van de onderkant, van rode kaarten en blunderende keepers in de laatste minuut. Van rookwalmen boven de tribunes die in de hens zijn gestoken door eigen supporters.

Het schoelje van Midden-Noord maakte het in november dermate bont dat ADO Den Haag morgen zonder publiek moet spelen. De KNVB moet toch wat. Of juist niet? Nee, misschien moet de voetbalbond juist helemaal niets – de club duwt zichzelf steeds verder het moeras in, net zo lang tot het ooit zo roemruchte Alles Door Oefening zichzelf reduceert tot een paar opborrelende gasbellen.

In Den Haag, stad van paleizen en proleten, was A.D.O. (1905) altijd de club van het volk, heel anders dan H.B.S. of Quick. En zoals wel vaker won de volksclub het van de deftige verenigingen. Het betaalde voetbal bracht lokale helden als Aad – Aatsje – Mansveld en Ton Thie voort, Europees voetbal, tot de proleten alles naar de verdommenis hielpen. Al maanden lopen de Haagse driftkikkers met een afgeplakte bedrijfsnaam op de borst: de sponsor wilde niet langer vereenzelvigd worden met de aanhoudende hysterie in het Zuiderpark. Geef de sponsor ongelijk. De naamsvermelding was slechts van negatieve waarde voor zijn bedrijf, een verzekeringsmaatschappij die de mensen probeert duidelijk te maken dat ze juist niet hun eigen glazen moeten ingooien.

Keer op keer belooft het bestuur beterschap, en wat doen ze? Ze contracteren Stijn Vreven: een als voetballer vermomde bulldozer die de indruk wekt net zo lief tegenstanders door midden te schoppen als reclameborden. Vreven past volmaakt in het getto dat ADO Den Haag heet. Na een zoveelste verliespartij legde de gepaardestaarte Belg een verklaring af die regelrecht afkomstig leek uit de Bronx. „Ik krijg sterk de indruk dat ze ons er niet bij willen hebben”, zei hij grimmig, doelend op scheidsrechters en anderen die zijn club moedwillig naar de onderste plaats van de eredivisie zouden manipuleren.

Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen. Straks ook met een nieuw stadion langs de snelweg, ver van de volksbuurten. Wie weet, helpt het. Ook de sponsor keert mogelijk weer terug op het groen-gele shirt. ADO in een ontspannen familiesfeertje (sfeetsjû): het zou wel even wennen zijn.

    • Auke Kok