‘Niemand is meer veilig voor de opkoopfondsen’

Private equity is er en zal zich nog sterker gaan manifesteren. Daarmee nemen de risico’s toe. „Vandaag of morgen gaat een deal kletterend mis.”

Niemand is meer veilig.

Opkoopfondsen, ofwel private equity, zijn niet meer weg te denken in de financiële wereld. Hun rol zal toenemen en de transacties zullen nog groter worden. En de kans dat deze investeerders een keer uitglijden neemt alleen maar toe.

De sprekers tijdens een seminar van accountants- en adviesconcern KPMG over overnames en fusies in Nederland zijn het hier grotendeels over eens. „Als je kijkt naar de omvang van de deals en je kijkt naar de AEX, dan weet je dat er weinig ondernemingen nog veilig zijn”, zei Ronald van der Mark, financieel directeur van Maxeda, uitbater van onder meer Hema en De Bijenkorf dat in 2004 door private equity werd opgekocht.

De grootste vangst van private-equityfondsen in Nederland was volgens KPMG – vorig jaar – uitgever VNU voor 8,3 miljard euro. Ter vergelijking: in de VS werd vastgoedfonds Equity Office begin dit jaar voor maar liefst 30 miljard euro gekocht door investeringsmaatschappij Blackstone.

Van der Mark is positief over de nieuwe eigenaar. Deze brengt volgens hem meer focus en slagkracht. Er zijn ook risico’s bij de financieringsmethoden die de investeringsmaatschappijen gebruiken. „Er wordt veel met geleend geld gewerkt, er zullen bloedneuzen komen”, zei Van der Mark.

Private equity blijft zich roeren in Nederland. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat ten opzichte van 2005 het aantal transacties van private equity op het totale aantal stabiel bleef op 25 procent. De waarde van de private-equitydeals steeg in 2006 naar 362 miljoen euro, 57 procent van de totale transactiewaarde. In 2003 was dit bedrag 54 miljoen euro, 15 procent van de totale waarde.

Uit een rondgang van KPMG onder 130 topbestuurders van Nederlandse bedrijven blijkt dat één op de tien bestuurders private equity als een bedreiging ziet voor zijn bedrijf. Ruim 80 procent van de bestuurders verwacht dat de aandacht van private equity voor Nederland verder toeneemt.

Met de uitbreiding van private equity neemt ook het aantal risicovolle financieringen toe, met name omdat gekochte bedrijven worden volgestopt met schulden. Tot voor kort werd het als risicovol gezien als deze schuld de omvang had van driemaal de winst voor belastingen en afschrijvingen van het bedrijf, tegenwoordig staat deze factor al op vijf, zo blijkt uit het KPMG-rapport.

„In iedere markt die populair en oververhit is zijn er mensen die te veel risico nemen. Vandaag of morgen gaat er een private-equitydeal kletterend mis”, stelde KPN-topman Ad Scheepbouwer tijdens de paneldiscussie.

De zorgen om de financieringsmethoden worden gedeeld door Philip Houben, topman van kunststof buizenmaker Wavin, een bedrijf dat deels in handen is van private equity. „Private equity zal in omvang toenemen. Ze bulken van het geld. Maar de prijzen zijn mijns inziens opgeblazen en de financieringen gaan tot bloedneuzen leiden.” Houben is niet tegen private equity. Integendeel. De opkoopfondsen brachten een ‘face it fix it’-attitude die goed was voor Wavin destijds, stelde Houben.

Maar de top lijkt voorbij, aldus Houben. Opkoopfonds KKR ging vorig jaar zelf naar de beurs. „KKR vraagt de kleine man mee te doen. Als dat zo is, zo leerde ik al van mijn vader, moet je heel snel wegwezen.”

    • Heleen de Graaf