‘Najib Amhali is de leukste’

Hoe grappig is Najib Amhali? Erg grappig. De cabaretier en acteur zou zelfs de allerleukste onder Nederlandse komieken zijn. Dat blijkt althans uit een humoronderzoek van Intomart naar bekendheid en waardering van 34 Nederlandse cabaretiers, cartoonisten, komische strips en tv-programma’s.

Met een waardering van 8,2 ligt Amhali zelfs een straatlengte voor op Herman Finkers, ‘Dit was het nieuws’ en André van Duin, die tussen de 7 en 7,5 als rapportcijfer krijgen. Amhali is ook een positieve uitzondering op de globale uitkomst dat onbekend onbemind maakt. Zo’n 50 procent van de ruim achthonderd respondenten kent hem niet.

Uitzonderingen in negatieve zin op die relatie tussen bekendheid en waardering zijn Seth Gaaikema, FC Knudde en Gordon & Joling, die grote bekendheid paren aan matige waardering.

Opvallend is dat de regelmatige matige verschijnende cartoons in NRC Handelsblad en de Volkskrant van Kamagurka en Gummbâh nog niet door een kwart van de respondenten herkend worden en rond de 5,5 scoren. Andé van Duin en Paul de Leeuw scoren bijna honderd procent bekendheid. Toch bestaan er mensen die hen niet van naam kennen.

Intomart onderzocht ook welke eigenschappen passend werden geacht voor elke humorist. Dat ging langs twee assen: van ‘breed publiek, niet-geëngageerd’ tot ‘intellectueel, geëngageerd’ en van ‘scherp, provocerend’ tot ‘gezellig, warm’. Wellicht hadden de respondenten zelf de humorknop aan, want de bijtend-cynische strip Sigmund scoort het hoogst op de warm-gezellig-schaal en het onnozele FC Knudde doet hetzelfde bij ‘geëngageerd-intellectueel’. „Geen idee hoe dat mogelijk is”, reageert onderzoeker Leendert van Meerem. Is dit wel een serieus onderzoek? „Volgens mij wel”, lacht hij.

Bij ‘scherp-provocerend’ staan Hans Teeuwen en Gordon & Joling rug aan rug. „Provocerend kan ook zijn dat je je eraan ergert”, verklaart Van Meerem.