Mugabe scheldt critici uit, Tsvangirai weer uit ziekenhuis

Critici van de regering van Zimbabwe kunnen wat president Robert Mugabe betreft naar de hel lopen. Dat zei hij gisteren in een eerste reactie op de verontwaardiging die wereldwijd is losgekomen op de arrestatie en mishandeling van oppositieleider Morgan Tsvangirai. De leider van de Movement for Democratic Change (MDC) verliet vanochtend het ziekenhuis waar hij werd behandeld voor verwondingen die de politie hem had toegebracht na zijn arrestatie afgelopen zondag.

Mugabe sprak zijn verwensingen uit na een ontmoeting met de Tanzaniaanse president Jakaya Kikwete, die was overgevlogen in een poging te bemiddelen. Mugabe verweet het Westen een kritiekloze houding ten aanzien van de MDC, naar zijn mening de aanstichter van het recente geweld.

President Kikwete hield zich op de vlakte. Tanzania is door het regionale samenwerkingsverband SADC samen met Lesotho en Nambië aangewezen om de politieke en economische onrust in Zimbabwe te helpen verminderen. SADC-landen hebben zich tot nog toe mild uitgelaten over de recente gebeurtenissen in Zimbabwe en het harde optreden van de politie tegen de oppositie.

Zuid-Afrika, normaal gesproken een voorstander van „stille diplomatie” ten aanzien van het buurland, riep de leiders van Zimbabwe op om mensenrechten te respecteren. De Ghanese president John Kufuor, tevens voorzitter van de Afrikaanse Unie veroordeelde Zimbabwe woensdag. Kufuor noemde de toestand „zeer beschamend”.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het optreden van de regering-Mugabe „grenzen aan misdaden tegen de menselijkheid”, terwijl Australië gisteren zei mogelijk 700 landgenoten te willen evacueren uit „catastrofaal” Zimbabwe.

Volgens het onafhankelijke Zimbabweaanse Financial Gazette overwegen leden van Mugabe’s politbureau de noodtoestand uit te roepen.

Ondertussen heeft Tsvangirai aangekondigd door te gaan met zijn verzet. „Ja, ze hebben mijn lichaam geslagen, maar ze zullen mijn geest niet breken. Ik zal volharden totdat Zimbabwe bevrijd is”, schrijft hij vandaag in een artikel de Britse krant The Independent. (AP, BBC, Reuters)