Lid van sportclub? Belastingaftrek

Ter vergelijking met de situatie in Nederland berichten vier van onze correspondenten over de organisatie en financiering van sport in ‘hun’ land.

ITALIË

Er is een ministerie van Jeugd en Sport. Dat heeft geen eigen budget, maar coördineert de uitgaven. Voor 2007 is 450 miljoen euro uitgetrokken voor activiteiten van het nationaal olympisch comité. Daarnaast krijgen de sportorganisaties 33 miljoen extra voor evenementen van internationale relevantie, zoals de voorbereiding op de Olympische Spelen in Peking van volgend jaar zomer. Er is dit jaar ook twintig miljoen euro vrijgemaakt voor de kandidatuur van Italië voor het Europees kampioenschap voetbal in 2012. Gezinnen hebben de mogelijkheid om tot 210 euro af te trekken van de belasting voor kinderen tussen de vijf en achttien jaar die contributie voor sportverenigingen betalen. Voor de aanpassing van sportaccommodaties in Rome en de inrichting van een sportstad in het zuiden van de hoofdstad, waar in 2009 de wereldkampioenschappen zwemmen worden gehouden, wordt in 2007, 2008 en 2009 jaarlijks 212,5 miljoen uitgetrokken. Verder is er in 2007 tien miljoen vrijgemaakt om de accommodaties van de Winterspelen in Turijn aan te passen voor blijvend gebruik. Ook gaat er dit jaar 2,5 miljoen naar de gehandicaptensport en wordt twee miljoen besteed aan dopingcontroles.

GROOT-BRITTANNIË

Tessa Jowell is minister van Cultuur, Media en Sport, maar haar staatssecretaris Richard Caborn heeft de leiding over uitvoering van het sportbeleid. Hij houdt zich ook bezig met de Nationale Loterij, die veel geld uittrekt voor de sportsector. Het meest overheidsgeld voor sport wordt doorgesluisd naar Sport England (breedtesport) en UK Sports (topsport). Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben hun eigen organisaties. Sport England kan in het begrotingsjaar 2006/2007 rekenen op 169 miljoen euro van de rijksoverheid. De Nationale Loterij doet daar naar verwachting nog eens 204 miljoen euro bovenop. UK Sports ontvangt voor dezelfde periode 76 miljoen euro van de overheid en naar verwachting 74 miljoen euro van de Loterij.

DUITSLAND

In Duitsland is geen apart ministerie voor Sport. Op federaal niveau valt sport onder Binnenlandse Zaken, ‘minister van Sport’ is dus Wolfgang Schäuble (CDU). De federatie – ‘Berlijn’ – is verantwoordelijk voor de subsidiëring van topsport. Op alle ministeries samen werd in de periode 2002 tot 2005 920 miljoen euro uitgegeven aan sport. De jaarlijkse uitgaven daalde van bijna 250 miljoen in 2002 tot 216 miljoen in 2005. De financiering van de breedtesport is in handen van de zestien deelstaten en de gemeenten.

FRANKRIJK

Frankrijk heeft een ministerie voor Jeugd, Sport en Verenigingsleven. Minister is Jean-François Lamour, een voormalig olympisch kampioen schermen. Zijn budget bedraagt ongeveer één miljard euro per jaar, waarvan een kwart gaat zitten in de ontwikkeling van een Centre National du Développement du Sport. Daarnaast steunt de nationale loterij, La Française des Jeux, de sportverenigingen.