Langzaam, ja. Maar een belevenis!

De provincie Zeeland is over twee jaar gastheer van de eerste Europese ‘Senior Games’. Ton Kienhuis, directeur van de Stichting SportZeeland, heeft zich ingespannen dit evenement voor sporters van 50 jaar en ouder naar Zeeland te halen. „Sportbonden hebben geen antwoord op de wensen van sporters op leeftijd.”

Rimpelspelen – wordt dat vooral bridgen, wandelen en golfen?

„Hèhè, daar heb je weer zo’n journalist. In de Verenigde Staten zijn Senior Games al heel groot. Vanuit de babyboomgeneratie komen heel veel sporters-op-leeftijd tevoorschijn die nog op niveau sporten. Atletiek, roeien, hockey, volleybal, noem maar op. Nee, bij het volleybal wordt niet onderhands geserveerd en het net hangt niet lager. Het is recreatief sporten op wedstrijdniveau. Ik kom net van Senior Games in Pittsburgh. Daar waren 12.500 deelnemers! Ik zag een tennisfinale tussen twee mannen van 93 en 95. Langzaam, ja. Maar een beleving, fantastisch.”

En een gekkenhuis op de tribune?

„Naar zo’n tennispartij kijkt geen hond. Maar wat zegt dat? Bij het EK indoor atletiek in Birmingham twee weken geleden waren de tribunes ook leeg. Het gaat om de deelnemers. In Zeeland verwachten we er minstens 3.500 uit zeker twaalf landen.”

Waarom is de provincie zo verheugd over zo’n klein evenement?

„De economische en publicitaire waarde is groot. Het is de eerste keer dat we zulke spelen in Europa organiseren. Hopelijk groeit het uit tot een reguliere competitie.”

Met welk onderdeel doet u zelf mee?

Lachend: „Ik heb vroeger op hoog niveau gehandbald. Daar heb ik helaas verrotte heupen aan over gehouden. Maar er is ook een bijprogramma, met dammen en jeu des boules.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens