Klager moskee Amsterdam geeft bedreiging aan

De initiatiefnemer van een bezwaarschrift tegen de bouwvergunning voor de Westermoskee in Amsterdam heeft vorige week aangifte gedaan bij de politie van bedreiging door aanhangers van de Turkse organisatie Milli Görüs. De man bracht onlangs naar buiten hoe honderden Amsterdamse Turkse families hun geld zijn kwijtgeraakt nadat ze eind jaren negentig via moskeeën van Milli Görüs hadden belegd in zogeheten islamitische fondsen.

Volgens de man stonden er vorige week ’s avonds zeven mannen voor zijn kantoortje in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes. Toen hij naar buiten ging, kwamen de mannen om hem heen staan. „Je moet niet voor die duizenden mensen vechten, maar voor je eigen leven”, kreeg hij te horen. De mannen vroegen ook wat hij te maken had met „het geld van de moskee”. Een van de mannen zou daarnaast een pistool in zijn rug hebben geduwd. Bovendien worden hij en anderen ook telefonisch bedreigd, aldus zijn aangifte.

Een woordvoerder van Milli Görüs zegt dat de aangifte van bedreiging „flauwekul” is en dat de man „geestelijk niet stabiel is”. Milli Görüs is van plan de man aan te klagen wegens smaad en laster.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie laat weten dat de politie de aangifte zeer serieus neemt en de zaak in onderzoekt.

Inmiddels bekijkt de Autoriteit Financiële Markten mogelijke illegale effectenhandel in Turkse moskeeën en koffiehuizen. Daarnaast laat het stadsdeelbestuur van De Baarsjes een financieel onderzoek doen naar de vennootschap van Milli Görüs die de moskee gaat bouwen. Afhankelijk van de uitkomst, kan de bouwvergunning weer ingetrokken worden.

Rondom de Westermoskee zijn al lange tijd problemen. De moskee zou in De Baarsjes worden gebouwd door de Turkse organisatie Milli Görüs, in samenwerking met woningcorporatie Het Oosten. Maar Het Oosten heeft weinig vertrouwen meer in Milli Görüs na een aantal incidenten. Zo werd in 2006 plotseling het bestuur van Milli Görüs Noord-Nederland vervangen onder invloed van het Duitse hoofdkantoor van Milli Görüs. Dit hoofdkantoor staat bekend als zeer conservatief.

Daarnaast werd onlangs een geheim contract uit 2005 bekend waarin staat dat de Westermoskee na voltooiing in handen komt van het Duitse hoofdkantoor.

    • Tom Kreling