Kazerne dicht door kortere werkweek EU

Rotterdam. Door een verplichte kortere werkweek voor brandweerlieden gaat de brandweerkazerne in Amsterdam Zuidoost vanaf 1 april twee jaar dicht. Dat maakte de Amsterdamse brandweer gisteren bekend. ”Het gaat om een noodmaatregel”, aldus een woordvoerder. Door Europese wetgeving, waar ook Nederland zich begin jaren ` 90 voor inzette, mogen brandweermannen sinds kort 48 uur per week werken. Voorheen was dit 54 uur. Het Amsterdamse korps heeft daarom 84 extra brandweerlieden nodig die pas over twee jaar inzetbaar zijn. ”We hebben gekozen voor de kazerne nabij de Gaasperplas, omdat daar vooral nieuwbouw staat en de kans op brand er dus kleiner is.” De aanrijtijd bij een mogelijke brand wordt wel langer. ”Daarom krijgen betrokken bewoners een gratis rookmelder.”