Kamer wil Kalff en Groenink horen

De Tweede Kamer wil drie van de hoofdrolspelers horen in de discussie over de rol van speculatieve beleggers (hedgefondsen) in het Nederlandse bedrijfsleven.

De Kamercommissie heeft ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink en president-commissaris Jan Kalff van Stork uitgenodigd voor een hoorzitting op 11 april over de rol van hedgefondsen en private-equityfinanciers.

Ook de bij Stork betrokken hedgefondsen, Centaurus en Paulson, worden gevraagd. Hedgefondsen doen vooral in beursbeleggingen, private-equityfinanciers kopen complete bedrijven op, zoals VNU en de halfgeleiderdivisie van Philips.

Of Groenink zal komen, kon een woordvoerder vanochtend niet zeggen. ABN Amro is de afgelopen weken onder druk gezet door twee hedgefondsen om belangrijke activiteiten of de hele bank te verkopen en de opbrengst uit te keren aan de aandeelhouders. Bij Stork moeten drie door de rechter benoemde commissarissen een dialoog op gang brengen tussen twee hedgefondsen die eenderde van de aandelen bezitten en ontmanteling van het industriële concern vragen en de top van Stork die daar niets voor voelt.

Naast deze hoofdrolspelers heeft de vaste Kamercommissie voor Financiën ook Volkert Doeksen van de Nederlandse private-equityfinancier Alpinvest (van pensioenfondsen ABP en PGGM) uitgenodigd, evenals ABP zelf. Verder is R. van Ogtrop van private-equityfinancier CVC uitgenodigd, evenals T. de Vries van hedgefondsenbeheerder Theta Capital en ex-topambtenaar (Financiën) en ex-Robeco-topman P. Korteweg, nu verbonden aan Cerberus Capital, dat als hedgefonds en als private-equityfinancier optreedt.

Ook drie vakbonden (FNV Bondgenoten, CNV, MHP) staan op de uitnodigingenlijst, evenals de werkgevers VNO-NCW en MKB-Nederland en beleggers (belangenorganisatie VEB). Ook de twee financiële toezichthouders, beurstoezichthouder AFM en De Nederlandsche Bank, mogen langskomen.